21 Μάρτιος 2019, 11:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Μάρτιος 2019, 12:18

Η Νέα Ζηλανδία απαγόρευσε τις πωλήσεις τουφεκιών εφόδου και ημιαυτόματων (βίντεο)

  • Η Νέα Ζηλανδία απαγόρευσε τις πωλήσεις τουφεκιών εφόδου και ημιαυτόματων (βίντεο)
    Μουσουλμάνοι στην κηδεία του Μοχάμεντ Νταούντ Νάμπι, τη 12η που έγινε στο νεκροταφείο Μεμόριαλ Παρκ του Κράιστσερτς, στη Νέα Ζηλανδία (φωτ.: EPA / Mick Tsikas)

Δραστικά μέτρα παίρνει η Νέα Ζηλανδία για τον περιορισμό της πώλησης όπλων, μετά το διπλό μακελειό σε δύο τεμένη της πόλης Κράισττσερτς που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων μουσουλμάνων. Την ίδια ώρα πολλοί είναι οι Νεοζηλανδοί που δηλώνουν πρόθυμοι να παραδώσουν τα όπλα τους, σοκαρισμένοι από την πολύνεκρη τραγωδία.

Η πρωθυπουργός της χώρας Τζασίντα Αρντέρν ανακοίνωσε την απαγόρευση πώλησης τουφεκιών εφόδου και ημιαυτόματων

«Ανακοινώνω ότι η Νέα Ζηλανδία θα απαγορεύσει [να πωλούνται] όλα τα ημιαυτόματα όπλα στρατιωτικού τύπου. Θα απαγορεύσουμε επίσης τα τουφέκια εφόδου», είπε η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας πως θα τεθούν σε εφαρμογή προσωρινά μέτρα για να αποτραπεί το να σπεύσουν κάποιοι να αγοράσουν τέτοια όπλα πριν επικυρωθεί νέα νομοθεσία. Παράλληλα απαγορεύτηκε η πώληση γεμιστήρων μεγάλης χωρητικότητας, καθώς και όλων των αξεσουάρ που επιτρέπουν τη μετατροπή ημιαυτομάτων σε αυτόματα όπλα. «Για να συνοψίσουμε, κάθε ημιαυτόματο όπλο που χρησιμοποιήθηκε στην τρομοκρατική επίθεση της Παρασκευής θα απαγορευτεί σε αυτή τη χώρα», κατέληξε η πρωθυπουργός.

Από την αλλαγή της νομοθεσίας εξαιρούνται δύο είδη όπλων που χρησιμοποιούνται ευρέως για το κυνήγι, τον έλεγχο των ενοχλητικών ζώων και τη διαχείριση των ζώων φάρμας: μικρά τουφέκια με γεμιστήρες που δεν περιέχουν περισσότερες από 10 σφαίρες και κυνηγετικά όπλα που περιέχουν έως και 5 σφαίρες. Η Άρντερν εξήγησε ότι η νέα νομοθεσία θα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις που θα αφορούν και την καταγραφή των όπλων.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι αλλαγές που πρότεινε η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός δεν είναι τόσο γενικευμένες όσο αυτές που υιοθέτησε η Αυστραλία 12 ημέρες μετά τον φόνο 35 ανθρώπων στο Πορτ Άρθουρ της Τασμανίας το 1996. Έκτοτε στη χώρα απαγορεύονται όλα τα ημι-αυτόματα όπλα και όλα τα τουφέκια. Επίσης υπάρχουν περιορισμοί στην παροχή αδειών οπλοκατοχής και έλεγχοι στην οπλοκατοχή.

Υπέρ του νόμου οι αγρότες
Η μεγαλύτερη ένωση αγροτών της Νέας Ζηλανδίας αμέσως εκφράστηκε υπέρ της νέας νομοθεσίας. «Δεν θα είναι δημοφιλής μεταξύ κάποιων μελών μας, αλλά (…) πιστεύουμε ότι αυτή είναι η μόνη πρακτική λύση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ένωσης Μάιλς Άντερσον. «Το Κράισττσερτς, την Παρασκευή 15 Μαρτίου, άλλαξε τα πάντα». Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Εθνικό Κόμμα, το οποίο έχει μεγάλη στήριξη στις αγροτικές περιοχές, έχει επίσης ταχθεί υπέρ της νέας νομοθεσίας.

Μεγάλα ποσοστά οπλοκατοχής στη χώρα
Στη Νέα Ζηλανδία υπάρχουν πολλά όπλα. Με πληθυσμό λίγο πάνω από 5 εκατομμύρια στη χώρα υπάρχουν 1,5 εκατομμύρια πυροβόλα όπλα. Το 2017 η Νέα Ζηλανδία κατείχε την 17η θέση παγκοσμίως στον κατάλογο με τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά οπλοκατοχής μεταξύ των κατοίκων, με 26,3 όπλα ανά 100 κατοίκους, σύμφωνα με την έρευνα Small Arms Survey. Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην πρώτη θέση με 120.5 όπλα ανά 100 κατοίκους.

Η τελευταία σημαντική αλλαγή στη νομοθεσία περί οπλοκατοχής έγινε στη Νέα Ζηλανδία το 1992 μετά τη δολοφονία 13 ανθρώπων από έναν ένοπλο στην περιοχή Αραμοάνα.

Τότε προστέθηκε μια ειδική κατηγορία στις άδειες όπλων που καλύπτει τα στρατιωτικού τύπου ημι-αυτόματα όπλα, για την απόκτηση της οποίας γίνονται αυστηροί έλεγχοι.

Υπέρμαχοι της υπάρχουσας νομοθεσίας της Νέας Ζηλανδίας εκτιμούν ότι το μεγάλο ποσοστό οπλοκατοχής στη χώρα σε συνδυασμό με το χαμηλό ποσοστό ένοπλης βίας σημαίνει ότι το σύστημα λειτουργεί.