21 Μάρτιος 2019, 00:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Μάρτιος 2019, 01:30

Διάγγελμα Μέι: Δεν θα καθυστερήσω άλλο το Brexit

  • Διάγγελμα Μέι: Δεν θα καθυστερήσω άλλο το Brexit
    (Φωτ.: EPA /Chris J. Ratcliffe / Pool)

Η καθυστέρηση του Brexit αποτελεί «ζήτημα μεγάλης προσωπικής απογοήτευσης» δήλωσε η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, σε τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε προς τους Βρετανούς πολίτες μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Νωρίτερα, με επιστολή της προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είχε ζητήσει από την ΕΕ την παράταση του άρθρου 50 μέχρι τις 30 Ιουνίου.

«Εσείς, οι πολίτες, κουραστήκατε από τις εσωτερικές διαμάχες, κουραστήκατε από τα πολιτικά παιχνίδια. Είμαι στο πλευρό σας», είπε τονίζοντας ότι έφερε την καλύτερη δυνατή διαπραγματεύσιμη συμφωνία.

Επίσης, επανέλαβε ότι η μη αποχώρηση από την ΕΕ θα προκαλέσει «ανεπανόρθωτη» ζημιά στην εμπιστοσύνη προς την πολιτική κουλτούρα της Βρετανίας και ότι το Κοινοβούλιο έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να αποφύγει να πάρει μια απόφαση.

«Αυτό που όλοι οι βουλευτές ήταν πρόθυμοι να πουν είναι το τι δεν θέλουν. Ελπίζω να βρουν έναν τρόπο να υποστηρίξουν τη συμφωνία που διαπραγματεύτηκα με την ΕΕ. Θα συνεχίσω να εργάζομαι μέρα και νύχτα για να εξασφαλίσω την υποστήριξη των συναδέλφων μου, του DUP και άλλων σε αυτή την συμφωνία. Αλλά δεν είμαι έτοιμη να καθυστερήσω το Brexit πέρα από τις 30 Ιουνίου».

Πρόσθεσε δε ότι μία μακρά παράταση θα σήμαινε ότι θα πρέπει να ζητήσει από τους Βρετανούς πολίτες να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, σχεδόν τρία χρόνια αφότου ψήφισαν την αποχώρηση από την ΕΕ, ενώ χαρακτήρισε τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές «διχαστική» τη στιγμή που «η χώρα χρειάζεται απεγνωσμένα ένωση».

Συνάντηση της Μέι με τους επικεφαλής των κομμάτων αντιπολίτευσης
Λίγο πριν το διάγγελμά της, η βρετανίδα πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο γραφείο της στη Βουλή, με σκοπό να συζητήσει μαζί τους την επιστολή της προς τον Ντόναλντ Τουσκ για την καθυστέρηση του Brexit.

Η Τερέζα Μέι πρότεινε να διεξαχθεί τη Δευτέρα η τρίτη κρίσιμη ψηφοφορία για τη συμφωνία αποχώρησης, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει σε αίτημα για την ανάκληση του άρθρου 50 σε περίπτωση που απορριφθεί και πάλι η συμφωνία. Ωστόσο, υπονόησε ότι θα επιτρέψει τη διεξαγωγή ενδεικτικών ψηφοφοριών στο Κοινοβούλιο για την ανάδειξη μιας πρότασης που θα έχει την υποστήριξη του Σώματος.

Παρόλα αυτά, η συνάντηση κρίθηκε μάλλον αποτυχημένη από τους ίδιους τους παριστάμενους.

Κι αυτό γιατί η Τερέζα Μέι επανέλαβε στους συμμετέχοντες τη θέση της για τη συμφωνία αποχώρησης, χωρίς να λάβει σοβαρά υπόψιν τις εναλλακτικές που της προτάθηκαν, ενώ ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν αποχώρησε πριν καν ξεκινήσει η συζήτηση.

Εκπρόσωπος του Εργατικού κόμματος δήλωσε ότι «δεν επρόκειτο για τη συνάντηση που είχε συμφωνηθεί και οι όροι παραβιάστηκαν», αλλά και ότι «η Ντάουνινγκ Στριτ βρίσκεται σε τέτοιο χάος που δεν μπόρεσε να διαχειριστεί την δική της πρόταση για συνάντηση.

Βρισκόμαστε σε συζητήσεις για τη διεξαγωγή διμερούς συνάντησης με την πρωθυπουργό, όπως πρότεινε ο Τζέρεμι Κόρμπιν». Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Βινς Κέιμπλ, και ο εκπρόσωπος της Ανεξάρτητης Ομάδας Τσούκα Ουμούνα, σχολίασαν ότι «είναι μάλλον περίεργος ο τρόπος συμπεριφοράς σε μία εθνική κρίση».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.