21 Μάρτιος 2019, 00:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Μάρτιος 2019, 23:59

Παίξτε πιάνο με τον Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ! (βίντεο)

  • Παίξτε πιάνο με τον Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ! (βίντεο)

Αν είστε λάτρης του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, έχετε την ευκαιρία να παίξετε μουσική μαζί του! Σήμερα συμπληρώνονται 334 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου κλασικού και η Google για να τον τιμήσει έφτιαξε το πρώτο της διαδραστικό doodle, το οποίο επιτρέπει σε οποιονδήποτε να… συνθέσει το δικό του κομμάτι και να το ακούσει με τις αρμονίες για τις οποίες φημιζόταν ο Γερμανός συνθέτης!

Εκτός από συνθέτης, ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ ήταν διευθυντής ορχήστρας, μουσικοπαιδαγωγός και εκτελεστής της περιόδου Μπαρόκ.

Γεννήθηκε στις 21 Μαρτίου 1685 (με το παλιό ημερολόγιο) στη μικρή γερμανική πόλη Άιζεναχ και μεγάλωσε σε μια μεγάλη μουσική οικογένεια. Υπήρξε αναμφισβήτητα ο μεγαλύτερος συνθέτης της συγκεκριμένης περιόδου, καθώς και ένας από τους σπουδαιότερους στην ιστορία της έντεχνης δυτικής μουσικής.

Εκτός από το να παίζει μουσική, ο Μπαχ ήξερε και να επισκευάζει όργανα, ενώ πολλές φορές συνέθετε ένα έργο κάθε εβδομάδα. Μάλιστα, ήταν τόσο ταπεινός, που απέδιδε την επιτυχία του στη θεία έμπνευση και την πολύ αυστηρή ηθική στην εργασία. Κατά τη διάρκεια της ζωής του δεν πρόλαβε να δει πολλά από τα έργα του τυπωμένα, όμως μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί τουλάχιστον 1.000 από τα χειρόγραφά του και παρουσιάζονται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το διαδραστικό doodle έχει αναπτυχθεί με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, την οποία η Google ανέπτυξε σε συνεργασία με ομάδες των Google Magenta και Google PAIR. Για να παίξει κανείς μουσική αρκεί να κάνει «κλικ» πάνω στο doodle και να ακολουθήσει τις οδηγίες, που υπάρχουν και στα ελληνικά, βάζοντας νότες σε ένα πεντάγραμμο, τις οποίες στη συνέχεια θα ακούσει εναρμονισμένες στο χαρακτηριστικό στιλ του Μπαχ!

Για να μπορεί το μηχάνημα να αναγνωρίζει μοτίβα και να φτιάχνει τις αρμονικές, αναλύθηκαν 306 συνθέσεις του Μπαχ.