20 Μάρτιος 2019, 22:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Μάρτιος 2019, 23:11

Ποινικός Κώδικας: «Ναι» από τους εισαγγελείς στην αλλαγή του

  • Αλεξανδρούπολη: 30 μήνες με αναστολή στον ιδιοκτήτη καφετέριας που επιτέθηκε σε ελεγκτή της ΑΑΔΕ

Την αναγκαιότητα αλλαγής του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας μετά από 70 χρόνια επισήμανε ο πρόεδρος της Ενώσεως Εισαγγελέων Ελλάδος Ελευθέριος Μιχαηλίδης σε συνέντευξη Τύπου. Παράλληλα, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του σε μια σειρά διατάξεων των νέων Κωδίκων, που είναι ήδη σε διαβούλευση. Ειδικότερα, ο Ελ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι η αναγκαιότητα αλλαγής των Κωδίκων είναι δεδομένη και αν γίνουν ορισμένες βελτιώσεις σε ρυθμίσεις που έχουν προβλήματα το νομοθέτημα κινείται σε θετική κατεύθυνση και θα συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση απονομής της Ποινικής Δικαιοσύνης.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ένωσης αναφέρθηκε στον κίνδυνο άμεσης παραγραφής λόγω της μετατροπής πολλών αδικημάτων από κακουργήματα σε πλημμελήματα.

Μερικά από αυτά είναι τα αδικήματα της φοροδιαφυγής, της μη καταβολής ΦΠΑ, της έκδοσης εικονικών τιμολογίων, της λαθρεμπορίας καυσίμων και τσιγάρων, της αρχαιοκαπηλίας, της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών και μολότοφ. Μάλιστα, τόνισε ότι αν αυτές οι διατάξεις του νέου Κώδικα δεν αλλάξουν, όσοι έχουν διαπράξει τα αδικήματα αυτά έως τις 31 Μαρτίου 2011 οι πράξεις τους θα παραγραφούν, στερώντας έτσι στο Ελληνικό Δημόσιο τεράστια χρηματικά ποσά.

Σε άλλο σημείο ο πρόεδρος της Ένωσης εξέφρασε την έντονη διαφωνία του στην κατάργηση του Μονομελούς Εφετείου, που μέχρι σήμερα δικάζει σωρεία υποθέσεων και θεωρείται επιτυχημένος δικαστικός σχηματισμός. Τέλος, αναφέρθηκε σε μια σειρά άρθρων του νέου Ποινικού Κώδικα, για τα οποία διατύπωσε τις ενστάσεις του εισαγγελικού κλάδου.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παν. Τσιμπούκης.