20 Μάρτιος 2019, 21:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Μάρτιος 2019, 21:10

Τσίπρας στο Ισραήλ: Στρατηγική η συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ

  • Τσίπρας στο Ισραήλ: Στρατηγική η συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΤΠ / PIO / Σταύρος Ιωαννίδης)

Τη σημασία που διαδραματίζει η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα στην Ανατολική Μεσόγειο για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή, την οικονομική ανάπτυξή της και την ευημερία των εμπλεκόμενων χωρών υπογράμμισαν οι Αλέξης Τσίπρας, Μπένιαμιν Νετανιάχου, Νίκος Αναστασιάδης και Μάικ Πομπέο κατά τις σύντομες εναρκτήριες τοποθετήσεις τους στο ξεκίνημα της συνάντησης οορυφής σχήματος 3+1 των τριών ηγετών με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι η συζήτηση θα είναι επωφελής όχι μόνο στο ενεργειακό πεδίο, αλλά και για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι «η βασική ιδέα μας είναι πολύ σημαντική: Να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές δίκτυο μεταφοράς των ενεργειακών πόρων από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, από το Ισραήλ, την Κύπρο, την Ελλάδα, στην Ευρώπη». Υπογράμμισε ότι η δημιουργία του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου East Med μπορεί να βοηθήσει τόσο τον διάλογο για την ασφάλεια, αλλά και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής».

Επισήμανε ότι είναι η έκτη φορά που συναντώνται οι τρεις χώρες σε αυτή τη στρατηγική συνεργασία και σημείωσε ότι στα τελευταία χρόνια οι τρεις χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο, μαζί και η καθεμιά ξεχωριστά, έχουν δυναμώσει. «Η τριμερής συνεργασία μας έχει γίνει στρατηγική και ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας και της ασφάλειας», είπε ο Αλ. Τσίπρας και επισήμανε ότι η συμμετοχή του Μάικ Πομπέο «υπογραμμίζει τη στήριξη των ΗΠΑ στη στρατηγική συνεργασία και αυτή η συμμετοχή ενδυναμώνει τις προσπάθειές μας και τον διάλογό μας ειδικά στον τομέα της ενέργειας, αλλά και στην ασφάλεια και στην οικονομία». Τόνισε δε ότι η περιοχή έχει πολλές προκλήσεις, αλλά και σημαντικές δυνατότητες.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών στη σύντομη δήλωσή του εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του στην Ιερουσαλήμ και τη συμμετοχή του στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας τις τρεις χώρες εταίρους στον τομέα της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο το Ισραήλ.

Για την παρουσία του Μάικ Πομπέο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι αποτελεί απτή απόδειξη ότι Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ είναι αξιόπιστοι εταίροι των ΗΠΑ, ενώ με ανάρτησή του στο Twitter ευχαρίστησε τον αγαπητό του φίλο, πρωθυπουργό του Ισραήλ, για τη φιλοξενία της 6ης τριμερούς συνόδου, ενώ εκφράζει τη χαρά του για τη συμμετοχή σε αυτή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.