20 Μάρτιος 2019, 20:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Μάρτιος 2019, 20:37

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο κατά της επιλόχειας κατάθλιψης

  • ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο κατά της επιλόχειας κατάθλιψης
    (Φωτ.: pixabay.com)

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε την κυκλοφορία του πρώτου αντικαταθλιπτικού φαρμάκου που προορίζεται ειδικά για την επιλόχεια κατάθλιψη, από την οποία υποφέρει στις ΗΠΑ μία στις εννέα γυναίκες μετά τον τοκετό.

Το φάρμακο περιέχει την ουσία brexanolone και δρα σε μόλις δύο ημέρες, ενώ τα αντικαταθλιπτικά χρειάζονται συνήθως εβδομάδες ή και μήνες για να επιδράσουν.

Το φάρμακο λέγεται Zulresso και θα λαμβάνεται ενδοφλεβίως σε ιατρικό κέντρο, ενώ η ασθενής θα πρέπει να βρίσκεται υπό ιατρική επίβλεψη για 60 ώρες, λόγω του κινδύνου λιποθυμίας που παρατηρήθηκε σε κάποιες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών.

«Η επιλόχεια κατάθλιψη είναι μια σοβαρή ασθένεια, η οποία όταν είναι οξεία μπορεί να είναι και θανάσιμη. Οι γυναίκες μπορεί να έχουν σκέψεις που να τις ωθούν στον αυτοτραυματισμό ή στο να τραυματίσουν το παιδί τους», δήλωσε η Τίφανι Φάρσιον, προσωρινή διευθύντρια του τμήματος ψυχιατρικών σκευασμάτων του κέντρου της FDA για την αξιολόγηση των φαρμάκων. «Η έγκριση για πρώτη φορά ενός φαρμάκου για την αντιμετώπιση της επιλόχειας κατάθλιψης προσφέρει μια σημαντική νέα επιλογή για θεραπεία», πρόσθεσε. Στις πιο κοινές παρενέργειες του φαρμάκου περιλαμβάνεται η υπνηλία ή η ξηροστομία.

Το φάρμακο θα διατίθεται από τα τέλη του Ιουνίου στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, το κόστος της θεραπείας υπολογίζεται στις 34.000 δολάρια, βάσει της τιμής καταλόγου για τους ανασφάλιστους, ενώ οι ασφαλιστικές εταιρείες αναμένεται να καλύψουν τη θεραπευτική αγωγή. Ωστόσο, θα προστίθεται στο κόστος η παραμονή στο νοσοκομείο για τη χορήγηση της αγωγής. Σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών, το 2012 στις ΗΠΑ υπέφερε από επιλόχεια κατάθλιψη το 11,5% των λεχώνων.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΣΜ.