20 Μάρτιος 2019, 20:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Μάρτιος 2019, 20:18

Ντ. Τουσκ: Πιθανή μια καθυστέρηση του Brexit αν εγκριθεί η Συμφωνία Αποχώρησης

  • Ντ. Τουσκ: Πιθανή μια καθυστέρηση του Brexit αν εγκριθεί η Συμφωνία Αποχώρησης
    (Φωτ.: EPA / Olivier Hoslet)

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι πιστεύει πως μια σύντομη χρονική παράταση του Brexit είναι πιθανή αν το βρετανικό Κοινοβούλιο εγκρίνει τη Συμφωνία Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η προγραμματισμένη ημερομηνία Brexit είναι η 29η Μαρτίου, ωστόσο η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ζητά παράταση έως τις 30 Ιουνίου. «Πιστεύω ότι μια σύντομη παράταση θα είναι πιθανή, αλλά θα εξαρτάται από την έγκριση της Συμφωνίας Αποχώρησης από την Βουλή των Κοινοτήτων», τόνισε ο Τουσκ σε σύντομη ανακοίνωσή του.

Ωστόσο, ο Ντόναλντ Τουσκ έθεσε ζήτημα για τη διάρκεια της παράτασης, σημειώνοντας ότι η ημερομηνία που προτείνει η Μέι έχει θετικά στοιχεία, αλλά επίσης «εγείρει σειρά ερωτημάτων νομικής και πολιτικής φύσης».

Αν το Κοινοβούλιο εγκρίνει τη συμφωνία διαζυγίου Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ την επόμενη εβδομάδα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα είναι σε θέση να οριστικοποιήσουν την απόφασή τους για την χρονική παράταση του Brexit, χωρίς να διεξαγάγουν έκτακτη σύνοδο κορυφής, σημείωσε ο Τουσκ, τονίζοντας ότι δεν θα διστάσει» να τους καλέσει πίσω στις Βρυξέλλες αν κριθεί αναγκαίο.

Στη Βουλή των Κοινοτήτων πραγματοποιείται έκτακτη συζήτηση για το Brexit, μετά από αίτημα του σκιώδους υπουργού για το Brexit, Κέιρ Στάρμερ. Στο μεταξύ, έντονη είναι η φημολογία από τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ότι η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, πρόκειται να απευθύνει αργότερα διάγγελμα προς τον βρετανικό λαό, κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως.

«Η πρωθυπουργός ακόμη πιστεύει ότι η αποτυχημένη στρατηγική των τελευταίων δύο ετών, κυρίως το ‘ή η δική μου συμφωνία ή καμία’ -μια στενόμυαλη προσέγγιση, χωρίς καμία αλλαγή, καθόλου χώρο για το Κοινοβούλιο- θα πρέπει να επιδιωχθεί για άλλους τρεις μήνες», είπε. Επανέλαβε δε τα λόγια του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ντέιβιντ Λίντινγκτον, ότι θα ήταν απερίσκεπτο να αναζητηθεί μία παράταση του άρθρου 50, χωρίς προηγουμένως να έχει εγκριθεί μία συμφωνία.

Ο υπουργός για το Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ, σε επισημάνσεις Συντηρητικών βουλευτών για την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη παράταση τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε ότι είναι λιγότερο καταστροφικό για την χώρα να μην υπάρξει καθόλου Brexit, από το να υπάρξει αλλά χωρίς συμφωνία.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.