20 Μάρτιος 2019, 19:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Μάρτιος 2019, 19:18

Αποφυλάκιση και έκδοση στη χώρα του ζητεί ο «Mr Bitcoin» Αλεξάντερ Βίνικ

  • Αποφυλάκιση και έκδοση στη χώρα του ζητεί ο «Mr Bitcoin» Αλεξάντερ Βίνικ
    (Φωτογραφία αρχείου)

Στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά οδηγήθηκε σήμερα ο 39χρονος Ρώσος Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστός ως «Mr Bitcoin», προκειμένου να αιτηθεί την αποφυλάκισή του για λόγους ανθρωπιστικούς και συνταγματικούς και την έκδοσή του στη Ρωσία, για να δικαστεί εκεί.

Ο Αλεξάντερ Βίνικ, που εδώ και 90 ημέρες πραγματοποιεί απεργία πείνας, οδηγήθηκε στο δικαστήριο με ασθενοφόρο.

Ο 39χρονος Ρώσος ήταν διαχειριστής της ηλεκτρονικής πλατφόρμας BCT, μέσω της οποίας γίνονταν συναλλαγές με bitcoin. Κατηγορείται ότι κάποια άτομα προέβησαν μέσω αυτής σε αξιόποινες πράξεις, όπως ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αλλά και εκβιάσεις μετά από κυβερνοεπιθέσεις και απαίτηση λύτρων. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται, ενώ έχει συναινέσει στην έκδοσή του στη Ρωσία από όπου κατάγεται και διαμένει και όπου βρίσκεται η οικογένειά του.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συνήγορός του Ζωή Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι τα αδικήματα που του αποδίδονται -και δεν είναι καν σαφές ότι αποδίδονται στον ίδιο- είναι εντελώς νεφελώδη και αόριστα στα διεθνή έγγραφα που έχουν διαβιβαστεί. Πρόσθεσε δε ότι αυτά δεν έχουν να κάνουν εκ μέρους του ίδιου σε τέλεση αυτοπροσώπως κάποιας αξιόποινης πράξης και τόνισε ότι η πλατφόρμα BTC, της οποίας υπήρξε τεχνικός, είναι πλατφόρμα ανταλλαγής bitcoin, του ψηφιακού νομίσματος «που μπορεί να μην αρέσει στις τράπεζες και στους τραπεζίτες, αλλά αποτελεί εργαλείο οικονομικής απελευθέρωσης των πολιτών και των λαών» και την οποία χρησιμοποίησαν 700.000 άνθρωποι.

«Ανάμεσα σε αυτούς μπορεί να υπήρξαν και άνθρωποι που προέβησαν σε αξιόποινες πράξεις, δεν μπορούμε να το ξέρουμε, ούτε να το αποκλείσουμε. Αλίμονο όμως εάν στον τεχνικό της πλατφόρμας αποδοθούν οι αξιόποινες πράξεις των ανθρώπων αυτών», τόνισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Επίσης, είπε ότι ο πελάτης της κρατείται επί 20 μήνες και συγκεκριμένα από τις 25 Ιουλίου 2017. «Έχουν παραβιαστεί τα απώτατα όρια που ορίζει το σύνταγμα της χώρας μας. Το σύνταγμα ορίζει ότι πάνω από δώδεκα μήνες για κακουργήματα και πάνω από έξι μήνες για πλημμελήματα δεν επιτρέπεται προσωρινή κράτηση και αυτό μπορεί να πάει μέχρι τους 18 μήνες στο ανώτατο απαραβίαστο όριο», σημείωσε.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Πάρης Τσιριγώτης.