20 Μάρτιος 2019, 18:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Μάρτιος 2019, 18:43

Πρόκληση από Τούρκους δύτες: Με τουρκική σημαία φωτογραφήθηκαν στον βυθό της Σούδας

  • Πρόκληση από Τούρκους δύτες: Με τουρκική σημαία φωτογραφήθηκαν στον βυθό της Σούδας
    (Φωτ.: Twitter / Millî Savunma Bakanlığı)

Συνεχίζονται οι προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας, αυτή τη φορά όχι με δηλώσεις, αλλά με μια ανάρτηση στο Twitter που έγινε από το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, το οποίο ανέβασε φωτογραφίες Τούρκων δυτών που συμμετέχουν στην άσκηση του ΝΑΤΟ και κρατούν την τουρκική σημαία ενώ βρίσκονται στον βυθό της Σούδας.

Μάλιστα, οι φωτογραφίες αναδημοσιεύθηκαν από τον λογαριασμό της Διεύθυνσης Ναυτικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, η οποία ωστόσο τις κατέβασε μετά από διαμαρτυρία της Ελλάδας.

Η νατοϊκή-πολυεθνική άσκηση ναρκοπολέμου «Αριάδνη-19» είναι άσκηση τύπου «INVITEX», η οποία διοργανώνεται από το Πολεμικό Ναυτικό σε ετήσια βάση και φέτος εξελίσσεται βορείως της Κρήτης κατά το διάστημα 14-21 Μαρτίου. Στο πλαίσιο της άσκησης κατέπλευσαν στη Σούδα αρκετά πολεμικά σκάφη της νατοϊκής δύναμης SNMCG-2 (Standing NATO Mine Countermeasures Group 2), ανάμεσα στα οποία βρίσκεται και το τουρκικό ναρκαλιευτικό «TCG Akçakoca».

Οι δύτες βούτηξαν από το συγκεκριμένο σκάφος και τράβηξαν τις φωτογραφίες στον βυθό του κόλπου της Σούδας, γεγονός που προκάλεσε τη διαμαρτυρία της ελληνικής πλευράς προς τη διοίκηση του ΝΑΤΟ Allied Maritime Command (MARCOM-Συμμαχική Ναυτική Διοίκηση με έδρα το Νόρθγουντ στο βορειοδυτικό Λονδίνο), που αναδημοσίευσε της φωτογραφίες.


Η ανάρτηση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας

Με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευαγγέλου Αποστολάκη, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού παρενέβη στη διοίκηση του NATO MARCOM, η οποία στη συνέχεια αφαίρεσε την ανάρτηση με τις υποβρύχιες φωτογραφίες. Παράλληλα, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, οι ελληνικές Αρχές προέβησαν σε σχετικές επισημάνσεις σε επίπεδο Συμμαχίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιτελείς του ΝΑΤΟ διενεργούν έρευνα προκειμένου να διαπιστώσουν ποιος ήταν ο άνθρωπος της NATO MARCOM που έκανε τη συγκεκριμένη ανάρτηση, ενώ η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να προχωρήσει σε επίσημο διάβημα.

Μάλιστα, το γεγονός ότι οι φωτογραφίες που ανέβηκαν περιλαμβάνουν μόνο δύτες με την τουρκική σημαία και όχι σημαίες άλλων χωρών δίνει στην κίνηση αυτή χαρακτηριστικά προβοκάτσιας, καθώς φαίνεται ότι δεν αποτελεί συντονισμένη κίνηση από τις χώρες που συμμετέχουν στην άσκηση.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / protothema.gr.