20 Μάρτιος 2019, 17:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Μάρτιος 2019, 17:34

Ισόβια για τον Κάρατζιτς από το Εφετείο του ΟΗΕ

  • Ισόβια για τον Κάρατζιτς από το Εφετείο του ΟΗΕ
    Αθώος μέχρι τέλους δήλωνε ο Σερβοβόσνιος ηγέτης Ράντοβαν Κάρατζιτς. Ανέλαβε μόνο την ηθική ευθύνη για εγκλήματα των συμπατριωτών του στον εμφύλιο πόλεμο της Βοσνίας (φωτ.: EPA / Michael Kooren)

Το Εφετείο του ΟΗΕ αύξησε σε ισόβια την ποινή κάθειρξης 40 ετών που είχε επιβληθεί πρωτοδίκως στον πρώην πολιτικό ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε πως η ποινή που του επιβλήθηκε σε πρώτο βαθμό ήταν υπερβολικά ελαφριά, καθώς έκρινε πως ο Κάρατζιτς προχώρησε εσκεμμένα στη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα.

Η απόφαση για την ενοχή του είχε βγει τον Μάρτιο του 2016 από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη Γιουγκοσλαβία. Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς αντιμετώπιζε δέκα κατηγορίες, μεταξύ των οποίων για γενοκτονία, ενώ είχε ασκήσει έφεση αμέσως μετά την απόφαση, αρνούμενος να παραδεχθεί την ενοχή του και λέγοντας ότι η απόφαση στηρίχθηκε σε φήμες. Έφεση είχε ασκήσει και η καταγγέλουσα Αρχή, επιμένοντας ότι ο Κάρατζιτς θα έπρεπε να καταδικαστεί σε ισόβια.

Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα θεωρείται πράξη γενοκτονίας από τη διεθνή Δικαιοσύνη και είναι η μία από τις φρικαλεότητες για τις οποίες κρίθηκε ένοχος ο Κάρατζιτς. «Η ετυμηγορία αυτή έρχεται πολύ αργά, όμως είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για μας εξαιτίας της άρνησης, η οποία παίρνει έκταση», είπε ο Νεντζάντ Άβντιτς, ένας 40χρονος επιζήσας, ο πατέρας του οποίου σκοτώθηκε στη σφαγή.