20 Μάρτιος 2019, 11:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Μάρτιος 2019, 10:50

Οι κούκλες όλου του κόσμου γιορτάζουν στις 21 Μαρτίου

  • Οι κούκλες όλου του κόσμου γιορτάζουν στις 21 Μαρτίου
    (Φωτ.: Devanath / pixabay.com)

«Σήμερα οι κούκλες όλου του κόσμου γιορτάζουν. Διότι κατάφεραν να συντροφέψουν τον άνθρωπο στα δύσκολα εδώ και τουλάχιστον 25.000 χρόνια. Γιατί, παρά τις αντίξοες συνθήκες, παραμένουν μαγικές και τρομακτικές και γελοίες».

Με αυτό το μήνυμα το Ελληνικό Κέντρο Κουκλοθεάτρου προσκαλεί όλους όσοι αγαπούν τις μαριονέτες να γιορτάσουν και φέτος στις 21 Μαρτίου την Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθεάτρου.

Όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μπέττυ Κοκαράκη, μέλος του Ελληνικού Κέντρου Κουκλοθεάτρου UNIMA Hellas, «στην Ελλάδα αρχίσαμε να γιορτάζουμε αυτήν την ημέρα από το 2003. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια το ελληνικό κουκλοθέατρο φαίνεται να αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο, και διαπιστώνουμε πολλούς αρμόδιους φορείς να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για να γίνουν παραστάσεις σε σχολεία και σε δημοτικούς χώρους. Έχουμε συνεργαστεί με πολλούς φορείς (όπως πανεπιστήμια, πολιτιστικά κέντρα, ενώσεις εκπαιδευτικών, δήμους κτλ.) συνδιοργανώνοντας φεστιβάλ, εκθέσεις, ημερίδες, εργαστήρια και παρουσιάσεις, και βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία και διάλογο με αρκετούς άλλους θεατρικούς φορείς. Περιστασιακά δίνουμε και παραστάσεις, και οργανώνουμε δρώμενα και σε πεζοδρόμους».


(Φωτ.: Μπέττυ Κοκαράκη)

Όπως υπογραμμίζει η Μπέττυ Κοκαράκη, οι μαριονέτες ανοίγουν ένα παράθυρο σε καινούργιους κόσμους και χαρίζουν γέλιο και χαρά, διαπαιδαγωγούν τους μικρούς θεατές, δίνουν μαθήματα ζωής σε μικρούς και μεγάλους, σε ένα θέατρο όπου οι πρωταγωνιστές είναι κούκλες που ενσαρκώνουν ανθρώπινους χαρακτήρες. «Το κουκλοθέατρο όμως δεν απευθύνεται μόνο σε μικρά παιδιά, τα οποία το αγαπάνε και ανταποκρίνονται με ενθουσιασμό. Τους βοηθά στη φαντασία, τη δημιουργικότητα. Απευθύνεται όμως και σε ενήλικες, καθώς εμπνεόμαστε από την ίδια τη ζωή και την καθημερινότητα» συμπληρώνει.

Τι είναι UNIMA
H UNIMA (Union Internationale de la Marionnette – Διεθνής Ένωση Μαριονέτας) είναι η διεθνής ένωση για το κουκλοθέατρο που φέτος κλείνει τα 90 της χρόνια. Είναι μη κυβερνητικός οργανισμός, ισότιμο μέλος της UNESCO και κανονικό μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Ιδρύθηκε το 1929 στην Πράγα και σήμερα έχει τμήματα σε περίπου ενενήντα χώρες όλου του κόσμου, ενώ εδρεύει στη Γαλλία.

Λειτουργεί ως μέσο επαφής των κουκλοπαικτών ανάμεσα στις χώρες, αλλά και ως ανεξάρτητος οργανισμός που μέσω πολλών επιτροπών και ομάδων εργασίας προωθεί το κουκλοθέατρο σε διεθνές επίπεδο.

Το ελληνικό κέντρο της UNIMA γεννήθηκε το 1990. Είναι οργανισμός μη κυβερνητικός και μη κερδοσκοπικός, και στόχο του έχει την προώθηση της τέχνης αυτής στον ελληνικό χώρο. Η UNIMA-Ελλάς χρηματοδοτείται από τις συνδρομές των μελών της, τα οποία φτάνουν τα περίπου 150 άτομα.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κάτια Παπαδοπούλου.