20 Μάρτιος 2019, 09:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Μάρτιος 2019, 09:21

Εκλογές 2019: Ψηφίζονται σήμερα οι τροπολογίες του υπ. Εσωτερικών

  • Εκλογές 2019: Ψηφίζονται σήμερα οι τροπολογίες του υπ. Εσωτερικών
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Σήμερα το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί να γίνει η ονομαστική ψηφοφορία για τις τροπολογίες του υπουργείου Εσωτερικών ενόψει των εκλογικών διαδικασιών του Μαΐου. Μεταξύ των τροπολογιών είναι και εκείμνη που καταργεί το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του βουλευτή με την υποψηφιότητα του ευρωβουλευτή και η οποία κατά τη Νέα Δημοκρατία είναι «φωτογραφική» μια και κατατάθηκε για να καλύψει τις περιπτώσεις της Έλενας Κουντουρά και του Σπύρου Δανέλλη.

Με βάση το νόμο, οι δύο βουλευτές που θα είναι υποψήφιοι για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έπρεπε να παραιτηθούν προηγουμένως από το βουλευτικό αξίωμα για να θέσουν υποψηφιότητα.

Αυτό όμως θα σήμαινε πως η κυβέρνηση θα έχανε την πλειοψηφία των 151 εδρών. Έτσι για να φύγει από το μέση το εμπόδιο η κυβέρνηση φέρνει σήμερα προς ψήφιση την επίμαχη τροπολογία την οποία ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Μάκης Βορίδης την αποκάλεσε «τροπολογία Κουντουρά».

Οι τροπολογίες φέρνουν αλλαγές στον τρόπο ψηφοφορίας στις εκλογές του Μαΐου, καθώς ορίζεται πως κάθε εκλογικό τμήμα θα έχει δύο κάλπες και ο εκλογέας θα ψηφίζει σε δύο διαδοχικά τμήματα. Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών μιλούν για τρόπο θωράκισης και ομαλής διεξαγωγής της διαδικασίας, χωρίς την υπέρμετρη επιβάρυνση όλων των παραγόντων της εκλογικής διαδικασίας. Επίσης, με τροπολογία διασφαλίζεται η συμμετοχή στις ευρωεκλογές των Ελλήνων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανεξαρτήτως των διαδικασιών του Brexit, ενώ με άλλη τροπολογία γίνεται δυνατός ο διορισμός υπαλλήλων που κατέχουν πτυχίο νομικής στις θέσεις των δικαστικών αντιπροσώπων, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ανεπάρκεια δικηγόρων, συμβολαιογράφων, δικαστών, κ.ά.