20 Μάρτιος 2019, 00:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Μάρτιος 2019, 22:45

Εαρινή ισημερία: Σήμερα ξεκινά επίσημα η άνοιξη 2019 στο βόρειο ημισφαίριο

  • Εαρινή ισημερία: Σήμερα ξεκινά επίσημα η άνοιξη 2019 στο βόρειο ημισφαίριο
    (Φωτ.: EPA / Nic Bothma)

Η εαρινή ισημερία την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019 σηματοδοτεί αστρονομικά την αρχή της άνοιξης. Την ημέρα αυτή ο Ήλιος βρίσκεται κάθετα πάνω από τον ισημερινό της Γης και η διάρκεια της ημέρας είναι περίπου ίση με της νύχτας. Ωστόσο, φέτος θα γίνουμε μάρτυρες μιας σπάνιας σύμπτωσης το βράδυ της Τετάρτης 20 Μαρτίου. Η εαρινή ισημερία σχεδόν θα συμπέσει με την τρίτη και τελευταία υπερσελήνη ή υπερπανσέληνο του φετινού έτους.

Με την πάροδο της εαρινής ισημερίας, οι κάτοικοι του βόρειου ημισφαιρίου της Γης θα μπορούν πλέον να απολαμβάνουν όλο και περισσότερες ώρες φυσικού φωτός συγκριτικά με τη νύχτα. Αυτή η... ηλιόλουστη κατάσταση θα συνεχιστεί έως ότου η άλλη ισημερία του έτους, η φθινοπωρινή, λάβει χώρα τον Οκτώβριο. Και τότε το σκηνικό θα αντιστραφεί.

Οι ισημερίες –η εαρινή και η φθινοπωρινή– καθορίζουν την έναρξη της άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ τα ηλιοστάσια –το θερινό και το χειμερινό– προσδιορίζουν την έναρξη του καλοκαιριού και του χειμώνα αντίστοιχα. Η άνοιξη δεν έχει σταθερή ημερομηνία έναρξης και η πρώτη μέρα της ποικίλει ανάμεσα στις 19 (πιο σπάνια), στις 20 (συνήθως) και στις 21 Μαρτίου, ανάλογα με το έτος.

Η Google γιορτάζει την εαρινή ισημερία και αφιερώνει το σημερινό Doodle στην πρώτη (τυπικά) ημέρα της άνοιξης του 2019.