19 Μάρτιος 2019, 22:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Μάρτιος 2019, 22:21

Ξεκίνησαν μαθήματα ποντιακής διαλέκτου στον Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών Ν. Αττικής

  • Ξεκίνησαν μαθήματα ποντιακής διαλέκτου στον Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών Ν. Αττικής
    Εικόνα από τα μαθήματα ποντιακής διαλέκτου (φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Νoμού Αττικής)

Μαθήματα ποντιακής διαλέκτου ξεκίνησε από τον Φεβρουάριο o Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Ν. Αττικής. Σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος κάνει γνωστό ότι η διδασκαλία γίνεται από τον Αντώνη Παυλίδη, πρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, ο οποίος «ανέλαβε εθελοντικά να διδάξει παρά το λίγο διαθέσιμο χρόνο του». Τα μαθήματα είχαν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο, σε αίθουσα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Όπως αναφέρει όμως ο σύλλογος, τέσσερις μήνες μετά τη σχετική αίτηση που είχε κατατεθεί στις πρυτανικές αρχές του ιδρύματος, και «παρά τις συνεχείς οχλήσεις», απάντηση δεν υπήρξε.

Η Ένωση Ποντίων Περιστερίου διέθεσε την αίθουσά της για να γίνονται τα μαθήματα και ο σύλλογος εκφράζει τις ευχαριστίες του όπως και την ευγνωμοσύνη του προς τον Αντώνη Παυλίδη. «Θα επιμείνουμε, γιατί θεωρούμε σημαντικό να διδασκόμαστε τη διάλεκτό μας στο χώρο που σχετίζεται μ’ αυτή, άλλωστε βλέπουμε πάντα προς το ΔΠΘ, όπου ήδη διδάσκεται ως μάθημα προς τους φοιτητές. Είμαστε όλοι ευχαριστημένοι από τα μαθήματα, στα οποία συμμετέχουν όχι μόνο φοιτητές, αλλά και όποιος άλλος το επιθυμεί», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Ν. Αττικής.

Σημειώνει ακόμη ότι η αρχή έγινε με 18 μαθητές, αλλά μετά από τέσσερα μαθήματα οι μαθητές είναι πλέον πάνω από 30 και έρχονται από διάφορες περιοχές της Αττικής. «Αυτό δε που κατά την άποψή μας δίνει μεγαλύτερη αξία στα μαθήματά μας, είναι το ότι μαθαίνουμε μεν πολλά, άγνωστα σε μας, γλωσσικά και γραμματολογικά στοιχεία, αλλά δεν μένουμε μόνο σ’ αυτά. Το κάθε μάθημα συνδέεται με την ιστορία και τον πολιτισμό των προγόνων μας κι έτσι γίνεται ακόμη πιο ολοκληρωμένο, ακόμη πιο ελκυστικό για μας. Τα μαθήματα, όπως ήδη προαναφέραμε, θα συνεχιστούν και κατά τη νέα χρονιά», προσθέτει ο σύλλογος.