21 Μάρτιος 2019, 08:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Μάρτιος 2019, 09:51

Η Εστία Νέας Σμύρνης και τα Προσφυγικά στην Αλεξάνδρας ξανά στο Οpen House Athens

  • Η Εστία Νέας Σμύρνης και τα Προσφυγικά στην Αλεξάνδρας ξανά στο Οpen House Athens
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Για ένα σαββατοκύριακο, στις 6 και 7 Απριλίου, η Αθήνα θα μετατραπεί σε ένα μεγάλο μουσείο με έκθεμα την αρχιτεκτονική της. Δημόσια και ιδιωτικά κτήρια θα ανοίξουν για το κοινό το οποίο θα έχει μια μοναδική ευκαιρία να περιηγηθεί σε αυτά στο πλαίσιο του Open House. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και την προώθηση της αρχιτεκτονικής· το Οpen House Athens πραγματοποιείται για έκτη συνεχόμενη χρονιά.

Μεταξύ των κτηρίων που συμμετέχουν είναι η Εστία Νέας Σμύρνης και τα Προσφυγικά στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Το Μέγαρο της Εστίας είναι νεοκλασικού ρυθμού. Θεμελιώθηκε το 1955, εγκαινιάστηκε το 1975 και στεγάζει, μεταξύ άλλων, μουσεία, πινακοθήκη και βιβλιοθήκη με κειμήλια από τη Μικρά Ασία. Για το Open House Athens θα είναι ανοιχτό το Σάββατο 6 Απριλίου από τις 10:00 έως τις 14:00.

Τα Προσφυγικά στην Αλεξάνδρας είναι συγκρότημα πολυκατοικιών σε στυλ Bauhaus που χτίστηκαν το 1935 από τους μηχανικούς Κίμωνα Λάσκαρη και Δημήτρη Κυριακό με σκοπό να στεγάσουν προσφυγικές οικογένειες. Θα είναι επισκέψιμα και τις δύο ημέρες, από τις 11:00 έως τις 15:00.

Για το φετινό Open House Athens, μεταξύ άλλων, θα ανοίξουν για το κοινό διαμερίσματα και λοφτ που στεγάζονται σε σύγχρονα και νεοκλασικά κτήρια, ξενοδοχεία και γραφεία, το τζαμί Τζισδαράκη, το Λουτρό των Αέρηδων, η Γερμανική Ευαγγελική Εκκλησία, το Οφθαλμιατρείο Αθηνών, το Εθνικό Τυπογραφείο, το δημαρχείο της Αθήνας, το κτήριο της Εθνικής Ασφαλιστικής, το Μέγαρο Ησαΐα, το Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, η Βίλα Καζούλη, η Έπαυλη Ζούρα, και η Οικία Λέλας Καραγιάννη.

Για τη συμμετοχή στις ξεναγήσεις δεν απαιτείται κράτηση ούτε εισιτήριο, παρά μόνο ζητείται από το κοινό να επισκέπτεται τους χώρους τις προκαθορισμένες ώρες και ημέρες και να περιμένει στη σειρά για την ξενάγηση. Η είσοδος γίνεται με σειρά προτεραιότητας.

  • Περισσότερες πληροφορίες για τα κτήρια αλλά και για τις μέρες και τις ώρες των επισκέψεων ΕΔΩ.