19 Μάρτιος 2019, 19:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Μάρτιος 2019, 18:22

Ποινικές διώξεις σε βάρος εννέα αρμόδιων για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα

 • Ποινικές διώξεις σε βάρος εννέα αρμόδιων για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα
  (Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ / Βασίλης Ψωμάς)

Τέσσερις κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος σε βάρος εννέα ατόμων και κατά παντός άλλου υπευθύνου απήγγειλε η Εισαγγελία για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα τον Νοέμβριο του 2017. Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η δικογραφία που σχηματίστηκε για την τραγωδία, η οποία έπληξε τη δυτική Αττική πριν από δεκαέξι μήνες, αφήνοντας πίσω της 25 νεκρούς, αποστέλλεται ήδη σε ανακριτή λόγω σπουδαιότητας της υπόθεσης, με την εντολή να λάβουν οι ενέργειές του τον χαρακτήρα επείγοντος. Η ποινική δίωξη, την οποία άσκησε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, αφορά τα εξής αδικήματα:

 • Πλημμύρα από αμέλεια.
 • Ανθρωποκτονία από αμέλεια διά παραλείψεως τελεσθείσα κατά συρροή.
 • Σωματικές βλάβες από αμέλεια διά παραλείψεως από υπόχρεο κατά συρροή.
 • Παράβαση καθήκοντος διά παραλείψεως.

Η εισαγγελέας, η οποία ερεύνησε την υπόθεση, αποδίδει ευθύνες για τις τραγικές συνέπειες της θεομηνίας που έπληξε την περιοχή στην περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Γιάννη Βασιλείου, στη δήμαρχο Μάνδρας Ιωάννα Κριεκούκη, στον δήμαρχο Ελευσίνας Γιώργο Τσουκαλά, στον δήμαρχο Μεγαρέων Γρηγόρη Σταμπούλο, στους δασάρχες Αιγάλεω και Μεγάρων, καθώς και σε δύο υπάλληλους των δασαρχείων Αιγάλεω και Μεγάρων. Η εισαγγελική λειτουργός μελέτησε τις μηνύσεις που κατέθεσαν ιδιώτες, φορείς και ενώσεις σε βάρος 25 ατόμων, ανάμεσα στα οποία και οι εννέα κατηγορούμενοι.

Από το σύνολο των 25 μηνυόμενων, για πέντε πρόσωπα η εισαγγελέας εξέδωσε απαλλακτική διάταξη, με την οποία ζητεί την παύση της ποινικής δίωξης λόγω παραγραφής των αδικημάτων, τα οποία αφορούν πολεοδομικές παραβάσεις και κοινώς επικίνδυνες βλάβες, ενώ για άλλα 11 πρόσωπα αποδείχθηκε ότι δεν είχαν αρμοδιότητες σχετικές με την πρόληψη, αντιμετώπιση και τις συνέπειες της φονικής πλημμύρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελική έρευνα επιρρίπτει ευθύνες στους εννέα κατηγορούμενους που αφορούν έργα πρόληψης όπως για:

 • Έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας.
 • Έλλειψη έργων ορεινής υδρονομίας.
 • Θεραπεία πολεοδομικων παραβάσεων.
 • Έλλειψη αστυνόμευσης και συντήρησης ρεμάτων.
 • Έλλειψη διευθέτησης-οριοθέτησης ρεμάτων.

Στην εισαγγελική διάταξη των 66 σελίδων περιλαμβάνονται τα συμπεράσματα των πορισμάτων των αρμόδιων ελεγκτικών φορέων που διηνήργησαν αυτοψίες και εξειδικευμένες μελέτες. Με βάση το σύνολο του υλικού που συγκέντρωσε η Σ. Παπαγεωργακοπούλου, φέρεται να εντοπίζει στη διάταξή της σωρεία δυσλειτουργιών και παραλήψεων των αρμοδίων υπηρεσιών στην κατεύθυνση της πρόληψης και περιορισμού των συνεπειών του ακραίου, όπως αναφέρει, φυσικού φαινομένου, εξειδικεύοντας τις ενέργειες, στις οποίες όφειλε να έχει προβεί η κάθε μία. Η εισαγγελέας διενεργεί παράλληλα άλλη έρευνα, που αφορά την πλημμύρα που έπληξε τη Μάνδρα τον Ιούνιο του 2018. Η έρευνα επικεντρώνεται σε ενδεχομένες παραλείψεις κάθε αρμόδιου, για τη λήψη άμεσων μέτρων μετά τη φονική πλημμύρα του Νοεμβρίου και μέχρι εκείνη του Ιουνίου.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Δήλωση της Ρ. Δούρου
Η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «16 μήνες από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής, και δύο μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, δημοσιογράφοι με ενημέρωσαν ότι ασκήθηκε σε βάρος μου ποινική δίωξη. Όπως έχω πει και πρόσφατα η απονομή της Δικαιοσύνης χρειάζεται υπομονή. Ακόμη και οι αθώοι πρέπει κάποιες φορές να περιμένουν. Τόσο το ανεξάρτητο πόρισμα 8 Επιθεωρητών Ελεγκτών της Δημόσιας Διοίκησης όσο και το Πόρισμα 3 ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Μηχανικών του ΤΕΕ καταλήγουν κατηγορηματικά στη διαπίστωση ότι οι υπηρεσίες και η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής για την εκτέλεση του έργου "Εκτροπή Χειμάρρου Αγία Αικατερίνη και διευθέτηση χειμάρρου Σούρες Θριασίου Πεδίου", ενήργησαν ταχύτατα για το έργο αυτό, που εκκρεμούσε από το 2003, καθώς και σειρά έργων στην πληγείσα περιοχή, σε μια διαμορφωμένη κατάσταση δεκαετιών, όπου πλέον εκτελούνται αντιπλημμυρικά έργα με έντονους και γρήγορους, για τη συνήθη πρακτική έργων, ρυθμούς. Παράλληλα, εκτελούνται για πρώτη φορά, σειρά αντιπλημμυρικών έργων σε όλη την Αττική, προϋπολογισμού άνω των 500 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο ενός συνολικού αντιπλημμυρικού σχεδιασμού».