23 Μάρτιος 2019, 12:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Μάρτιος 2019, 11:36

Από τη Σμύρνη στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού συλλογή πολύτιμων αντικειμένων (φωτο)

  • Από τη Σμύρνη στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού συλλογή πολύτιμων αντικειμένων (φωτο)
    (Φωτ.: facebook / Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού – «Αγια-Σοφιά»)

Με συγκίνηση δωρίζουν τα κειμήλιά τους, ο ένας μετά τον άλλον, Έλληνες πολίτες στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού που θα στεγαστεί στο γήπεδο της ΑΕΚ «Αγια-Σοφιά», στη Νέα Φιλαδέλφεια, μαζί με το Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ. Η ευθύνη είναι τεράστια καθώς πρόκειται για κειμήλια, εκτός όλων των άλλων, και μεγάλης συναισθηματικής αξίας για τους κατόχους τους. Η ανοιχτή πρόσκληση της Επιστημονικής Επιτροπής τού υπό δημιουργία ιδρύματος προς την προσφυγική κοινότητα αποδίδει σχεδόν καθημερινά. Προσφάτως στις συλλογές του Μουσείου προστέθηκαν ασημένια σκεύη οικιακής χρήσης, εικόνες, κοσμήματα και παλαιές φωτογραφίες της οικογένειας του Γεώργιου Παναγιωτόπουλου.

Ο Γεώργιος (Τζώρτζης) Παναγιωτόπουλος ήταν έμπορος υφασμάτων στη Σμύρνη και διέθετε μεγάλο κατάστημα σε κεντρική οδό της πόλης.

Δωρήτρια των αντικειμένων της οικογένειας Παναγιωτόπουλου είναι η Σουλτάνα Τσοτσορού-Ιωακειμίδου. Συγκεκριμένα προσφέρει στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού του Κέντρου Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού «Αγια-Σοφιά» την πλούσια συλλογή ασημένιων σκευών οικιακής χρήσης, πολύτιμων εικόνων, κοσμημάτων και παλαιών φωτογραφιών της οικογένειας, μέσα από την οποία αναδεικνύεται ο εκλεπτυσμένος τρόπος ζωής και ο κοσμοπολιτισμός των μελών της ελληνορθόδοξης αστικής τάξης της Σμύρνης.

  • Πηγή: facebook / Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού – «Αγια-Σοφιά».
Gallery