19 Μάρτιος 2019, 18:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Μάρτιος 2019, 17:14

Καζακστάν: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος Ναζαρμπάγεφ

  • Καζακστάν: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος Ναζαρμπάγεφ
    Ο Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ (φωτ.: EPA / Stephanie Lecocq)

Ο Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, πρόεδρος του Καζακστάν, ανακοίνωσε την παραίτησή του μετά από τρεις δεκαετίες στην εξουσία της χώρας της κεντρικής Ασίας. Ο 78χρονος Ναζαρμπάγεφ ηγήθηκε της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας από το 1989, πρώτα ως (κομμουνιστής) ηγέτης της και στη συνέχεια ως πρόεδρος. «Πήρα μια απόφαση, η οποία δεν ήταν εύκολη για μένα, να παραιτηθώ από την προεδρία», δήλωσε σε τηλεοπτικό μήνυμα. Πάντως, δεν έχει οριστεί η διάδοχη κατάσταση.

Ο Κασίμ-Γιομάρτ Τοκαγιέβ, πρόεδρος της Άνω Βουλής, θα αναλάβει ως αναπληρωτής πρόεδρος της χώρας για το υπόλοιπο της θητείας (Μάρτιος 2020) του Ναζαρμπάγεφ, σύμφωνα με το σύνταγμα. Ο Ναζαρμπάγεφ, ο οποίος έχει συμβάλλει στην προσέλκυση δεκάδων δισ. δολαρίων από επενδύσεις ξένων εταιρειών ενέργειας, δήλωσε ότι θα συνεχίσει να προεδρεύει του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, ενώ θα παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος Nur Otan, το οποίο έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Επίσης, έχει μια ισχυρή σχέση συνεργασίας με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η παραίτησή του, ωστόσο, έρχεται σε μια χρονική περίοδο όπου αυξάνεται το κλίμα κοινωνικής δυσαρέσκειας και η οικονομία εξακολουθεί να «αναρρώνει» από μια βουτιά στις τιμές του πετρελαίου το 2014.