19 Μάρτιος 2019, 16:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Μάρτιος 2019, 14:43

Έκθεση φωτογραφίας στη Σπιναλόγκα με μνήμες από τα χρόνια του Χάνσεν

  • Φωτογραφικό οδοιπορικό στα λεπροκομεία της Ελλάδας μέσω Θεσσαλονίκης
    (Φωτ.: Σωτήρης Πατσατζάκης / ifocus.gr)

Με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Αγ. Νικολάου – Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου και του ΕΟΤ θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας στο νησί Σπιναλόγκα, με θέμα «Μνήμες από τα χρόνια του Χάνσεν». Η έκθεση, που περιλαμβάνει ένα μοναδικό φωτογραφικό οδοιπορικό στους τόπους όπου πέρασαν μεγάλο μέρος της ζωής τους άνθρωποι με τη νόσο του Χάνσεν, θα ανοίξει της πύλες της για τους πολίτες τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2019 και τα εγκαίνια θα γίνουν στις 12 το μεσημέρι, ενώ θα έχει διάρκεια έως τις 31 Οκτωβρίου 2019.

Η λέπρα σήμερα είναι μια ξεχασμένη ασθένεια που όμως στιγμάτισε αρκετούς ασθενείς, οι οποίοι αναγκάστηκαν να ζήσουν σε συγκεκριμένους χώρους, όπως ήταν τα λεπροκομεία, με την ελπίδα της ίασής τους.

Συνοδοιπόροι σε ένα μοναδικό ταξίδι στο χρόνο ξεκίνησαν τέσσερις φωτογράφοι, επαγγελματίες στο χώρο της υγείας, ενώνοντας τις φωτογραφίες τους από πέντε τόπους στους οποίους βρίσκονταν τα πρώτα λεπροκομεία στην Ελλάδα. Τα κτήρια αυτά –ιστορικά μνημεία– πέρασαν στην ιστορία γεμάτα μνήμες, πόνο, όνειρα και ελπίδα για ζωή από ανθρώπους που στιγματίστηκαν σκληρά και απομονώθηκαν από την κοινωνία.

Ταξίδεψαν στο πρώτο λεπροκομείο της Ελλάδας το οποίο βρίσκεται στη Χίο, άλλοτε σε ερείπια όπως στη Σάμο και τη Λέρο, σε ιστορικά μνημεία όπως στη Σπιναλόγκα, και άλλοτε σε κατοικήσιμα από ανθρώπους που μας έμαθαν τι σημαίνει υπομονή και δύναμη, όπως το νοσοκομείο «Αγ. Βαρβάρα» στην Αθήνα.

Τα λεπροκομεία φωτογράφισαν η Ευαγγελία Μεϊμέτη (νοσηλεύτρια), ο Σωτήρης Πατσατζάκης (παθολόγος), ο Κωνσταντίνος Καρόζης (παθολόγος-λοιμωξιολόγος) και η Χαρίκλεια Λούπα (παθολόγος-λοιμωξιολόγος). Τα κείμενα της έκθεσης επιμελήθηκε η ιστορικός Νίκη Παπαβραμίδου.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.