19 Μάρτιος 2019, 15:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Μάρτιος 2019, 14:53

Μικρασιάτες επέστρεψαν στη Σμύρνη για την Κυριακή της Ορθοδοξίας

  • Μικρασιάτες επέστρεψαν στη Σμύρνη για την Κυριακή της Ορθοδοξίας
    (Φωτ.: Facebook / Bartholomew Samaras)

Από τη Θήβα, το Αιγάλεω, το Νέο Ψυχικό, τη Σάμο, τη Λέρο, την Πέλλα, τη Νέα Ιωνία και τη Χίο ταξίδεψαν στη Μικρά Ασία των προγόνων τους μέλη Μικρασιατικών Συλλόγων με αφορμή την Κυριακή της Ορθοδοξίας, η οποία γιορτάστηκε για πρώτη φορά από το 1922. Προορισμός τους η Σμύρνη, μετά από πρόσκληση της ελληνικής κοινότητας και του μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίου, και δευτερευόντως η Έφεσος.

Το πρωί του Σαββάτου οι επισκέπτες έγιναν δεκτοί στο ιστορικό κτήριο του ελληνικού προξενείου, απέναντι από την Προκυμαία, το οποίο εγκαινιάστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η αρχιερατική Θεία Λειτουργία για την Κυριακή της Ορθοδοξίας έγινε στον ιστορικό ναό του Αγίου Βουκόλου στη συνοικία Μπασμανέ, κατόπιν άδειας από τις τουρκικές Αρχές. Αυτή ήταν η πρώτη φορά μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή που στη Σμύρνη υπήρξε γιορτή για τη μεγάλη ημέρα της Πίστης, και μάλιστα παρουσία πολυάριθμων προσκυνητών. Ο δε μητροπολίτης Βαρθολομαίος ανακοίνωσε ότι η Κυριακή της Ορθοδοξίας από εδώ και πέρα θα γιορτάζεται κάθε χρόνο στη Σμύρνη, εφόσον εξασφαλίζεται η άδεια.


(Φωτ.: Facebook / Bartholomew Samaras)

«Όπως μου δόθηκε η ευκαιρία να αναφέρω, τα μέλη της μικρασιατικής κοινότητας προσέρχονται στη Σμύρνη με ιδιαίτερο σεβασμό στο παρελθόν και το παρόν της Σμύρνης και είναι κήρυκες της ειρηνικής συνεργασίας των δύο λαών», έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook η γενική πρόξενος της Ελλάδας Αργυρώ Παπούλια.