19 Μάρτιος 2019, 12:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Μάρτιος 2019, 12:41

Συντηρεί τους υψηλούς τόνους η Τουρκία και κάνει επίθεση στην Ελλάδα

  • Τουρκικό ΥΠΕΞ: Θα ξεκινήσουμε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ
    Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι (φωτ.: Anadolu)

Διατηρώντας τους υψηλούς τόνους των τελευταίων ημερών, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας διά του εκπροσώπου του Χαμί Ακσόι επανέρχεται με ανακοίνωση σχολιάζοντας την αντίδραση της Αθήνας στις πρόσφατες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε προεκλογική ομιλία στη Σμύρνη και στις αναφορές του στους «γκιαούρηδες που έπεσαν στη θάλασσα».

Ο Χαμί Ακσόι χαρακτηρίζει «ατυχή και ακατανόητη» την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Αθήνα στη δική της ανακοίνωση είχε τονίσει ότι οι αναφορές του Τούρκου προέδρου είναι απαράδεκτες, ότι υπονομεύουν την εμπιστοσύνη, και ότι δεν συνάδουν με την ευρωπαϊκή προοπτική που η τουρκική ηγεσία διακηρύσσει ότι υποστηρίζει. Ακόμα το ελληνικό ΥΠΕΞ σημείωνε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί από την εργαλειοποίηση της εξωτερικής πολιτικής για την εξυπηρέτηση εσωτερικών πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Πάνω σε αυτή την ανακοίνωση απαντά το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, που σημειώνει ότι η απάντηση της Αθήνας «είναι ακατανόητη και άκαιρη όσον αφορά το χρόνο και το περιεχόμενό της». Μάλιστα ο Χαμί Ακσόι φροντίζει να θυμίσει στην Ελλάδα ότι «επιχείρησε να καταλάβει την Ανατολία» και ότι «κατέβαλε αποζημίωση στην Τουρκία για τις καταστροφές» που προκάλεσε.

Αναφερόμενος δε στο κλίμα εμπιστοσύνης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο εκπρόσωπος του υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σημειώνει ότι η ελληνική ανακοίνωση «δεν είναι με κανένα τρόπο συμβατή με το κλίμα εμπιστοσύνης που προσπαθούμε να αναπτύξουμε» και με «τις σχέσεις καλής γειτονίας».