18 Μάρτιος 2019, 22:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Μάρτιος 2019, 21:34

Παιδικές φωνούλες γέμισαν το Σύλλογο Ποντίων Πετρούπολης και Ιλίου «Μανουήλ Κομνηνός»

  • Παιδικές φωνούλες γέμισαν το Σύλλογο Ποντίων Πετρούπολης και Ιλίου «Μανουήλ Κομνηνός»
    (Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Πετρούπολης και Ιλίου «Μανουήλ Κομνηνός»)
  • Παιδικές φωνούλες γέμισαν το Σύλλογο Ποντίων Πετρούπολης και Ιλίου «Μανουήλ Κομνηνός»

Ραντεβού με την ποντιακή διάλεκτο και την ποντιακή μουσική είχαν πριν από λίγες μέρες οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πετρούπολης που επισκέφτηκαν το Σύλλογο Ποντίων Πετρούπολης και Ιλίου «Μανουήλ Κομνηνός». Εκεί τους υποδέχθηκε ο υπεύθυνος του τμήματος ποντιακής διαλέκτου και λαογραφίας του συλλόγου Ηλίας Υφαντίδης.

Έχοντας την προσοχή των μικρών μαθητών, ο γνωστός λυράρης μίλησε για την προέλευση της ποντιακής διαλέκτου, τις καταλήξεις και την προφορά των λέξεων, αλλά και τα μουσικά όργανά του Πόντου. Τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να δουν, να αγγίξουν, να συζητήσουν για τα μουσικά όργανα αλλά και να ακούσουν τον Ηλία Υφαντίδη να παίζει λύρα.

Η συζήτηση ήταν τόσο εποικοδομητική που κάποιες παρατηρήσεις των παιδιών ήταν ευφάνταστες. Χαρακτηριστική είναι η παρομοίωση της ποντιακής λύρας με γυναίκα που προσεύχεται!

Στο τέλος της συνάντησης, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ξεφυλλίσουν αλλά και να αντλήσουν πληροφορίες και ιδέες από βιβλία της δανειστικής βιβλιοθήκης που λειτουργεί στο σύλλογο, εν όψει της προετοιμασίας τους για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν.

  • Όλες οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από το Σύλλογο Ποντίων Πετρούπολης και Ιλίου «Μανουήλ Κομνηνός».