23 Φεβρουάριος 2014, 09:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:32

Το Facebook κάνει την μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία των social media

  • Ένα δισεκατομμύριο χρήστες στο facebook

Το Facebook σπάει τα ταμεία με την μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία των social media.

Όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία, το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο θα εξαγοράσει την ταχέως αναπτυσσόμενη startup αποστολής μηνυμάτων, WhatsApp, για 16 δισ. δολάρια (12 δισ. δολάρια σε μετοχές και 4 δισ. δολάρια  σε ρευστό).

Επίσης προσφέρει επιπλέον 3 δισ. δολάρια σε restricted stock για τους εργαζομένους και τους ιδρυτές του WhatsApp, ώστε να παραμείνουν στην εταιρεία για τα επόμενα 4 χρόνια. Το WhatsApp μετά την αγορά θα παραμείνει ανεξάρτητο.

Η κίνηση αυτή γίνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας του Facebook να ενισχύσει τη παρουσία του στο νεανικό κοινό και να αξιοποιήσει την σύνδεση των δεδομένων από το WhatsApp app, που τρέχει σε όλες τις σύγχρονες πλατφόρμες smartphones.  Ως μέρος της συμφωνίας αποφασίστηκε επίσης ο ιδρυτής και CEO του WhatsApp, Γιαν Κουμ, να συμμετέχει στο Δ.Σ. του Facebook.

Πώς το Facebook άλλαξε τον κόσμο

Η εφαρμογή του Whatsapp, που βασίζεται σε ανταλλαγή μηνυμάτων κειμένου, έχει περισσότερους από 450 εκατ. ενεργούς χρήστες το μήνα παγκοσμίως και πάνω από 320 εκατ. καθημερινούς ενεργούς χρήστες. Η εγκατάσταση του είναι δωρεάν και έπειτα οι χρήστες πληρώνουν 99 δολάρια το χρόνο.
Η μετοχή του social media υποχώρησε 5% στα 64,70 δολάρια, από 68,06 δολάρια που ήταν η προηγούμενη τιμή κλεισίματος.  Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία των social media μέχρι τώρα, ενώ η προηγούμενη κίνηση του Facebook που αφορούσε την εξαγορά του Instagram, του είχε κοστίσει 1 δισ. δολάρια.

Πρώτος στις φιλανθρωπίες ο «Mr. Facebook»

Στην κορυφή της λίστας των δισεκατομμυριούχων που κάνουν φιλανθρωπίες στις ΗΠΑ για το 2013 βρίσκεται ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, καθώς ο ίδιος και η σύζυγός του Priscilla Chan προσχώρησαν σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια στο Silicon Valley Community Foundation της Καλιφόρνια, σύμφωνα με το CNN Money. Η δωρεά του εμπνευστή του διάσημου μέσου κοινωνικής δικτύωσης αντιστοιχεί περίπου στο 13% των χρημάτων που προσφέρθηκαν συνολικά για φιλανθρωπικούς σκοπούς στις ΗΠΑ!

«Το WhatsApp είναι σε πορεία να συνδέσει ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους. Οι υπηρεσίες που φτάνουν σε αυτό το ορόσημο είναι όλες εξαιρετικά πολύτιμες» δήλωσε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook.

«Ξέρω τον Γιαν εδώ και πολύ καιρό και χαίρομαι που θα συνεργαστώ με τον ίδιο και την ομάδα του για να κάνουμε τον κόσμο πιο ανοικτό και διασυνδεδεμένο» πρόσθεσε, αναφερόμενος στον Γιαν Κουμ, συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο του WhatsApp.

Πηγή: fortunegreece.com