18 Μάρτιος 2019, 19:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Μάρτιος 2019, 18:15

Το βιβλίο «Κανέλα και γαρύφαλλο από την Προποντίδα» ταξίδεψε στη Βέροια

  • Το βιβλίο «Κανέλα και γαρύφαλλο από την Προποντίδα» ταξίδεψε στη Βέροια
    Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του βιβλίου «Κανέλα και γαρύφαλλο από την Προποντίδα» στη Βέροια. Αριστερά η συγγραφέας Δέσποινα Στεργίου (φωτ.: pliroforiodotis.gr)

Διατρέχοντας κανείς τις σελίδες του είναι σαν να φτάνουν στα ρουθούνια του τα αρώματα των μπαχαρικών που έδιναν ξεχωριστή γεύση στα φαγητά και τα γλυκά των Μικρασιατισσών, τα οποία συνόδευαν τις καθημερινές και γιορτινές ημέρες. Το Κανέλα και γαρύφαλλο από την Προποντίδα της Δέσποινας Στεργίου (εκδόσεις iWrite) είναι ένα έργο-ταξίδι στη Μικρά Ασία των Ελλήνων.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυση του Συλλόγου Μικρασιατών Ημαθίας, η Δέσποινα Στεργίου και το βιβλίο της ταξίδεψαν μέχρι τη Βέροια.

Όσοι το βράδυ της περασμένης Κυριακής βρέθηκαν στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο παρακολούθησαν μια πρωτότυπη παρουσίαση συνδυασμένη με αφήγηση, τραγούδι και χορό, ενώ είχαν την ευκαιρία να δουν και την έκθεση για την προίκα της Μικρασιάτισσας που φιλοξενείται στον ίδιο χώρο.

Εκτός από τις 94 συνταγές, στην έκδοση καταγράφονται ιστορικά γεγονότα, ήθη και έθιμα, σπάνια τραγούδια και ποιήματα. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της κοπιώδους εργασίας της Δέσποινας Στεργίου η οποία ανέτρεξε σε βιβλιογραφικές πηγές, ενώ περιλαμβάνει και μαρτυρίες προσφύγων δεύτερης και τρίτης γενιάς.

Στην εκδήλωση της Βέροιας η συγγραφέας παρουσίασε το βιβλίο, η εκπαιδευτικός Αναστασία Λιόλιου διάβασε αποσπάσματα, ενώ το πλούσιο φωτογραφικό υλικό έδινε στο κοινό μια ακόμα καλύτερη αίσθηση του έργου. Η χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Ημαθίας ερμήνευσε παραδοσιακά τραγούδια, και η βραδιά έκλεισε με σπιτικό λικέρ και νηστίσιμα κεράσματα.