18 Μάρτιος 2019, 11:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Μάρτιος 2019, 12:15

Προκλητικός στο δικαστήριο ο μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας

  • Νέα Ζηλανδία: Το «μανιφέστο» του μακελάρη στάλθηκε στο γραφείο της πρωθυπουργού λίγο πριν από την επίθεση
    Ο Μπρέντον Τάραντ στο δικαστήριο, κάνει το σήμα που υποδηλώνει την ανωτερότητα της λευκής φυλής (φωτ.: EPA / Martin Hunter)

Στο μικροσκόπιο των Αρχών της Νέας Ζηλανδίας βρίσκεται ο τρόπος δράσης του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας: Ο επικεφαλής της Αστυνομίας Μάικ Μπους δήλωσε ότι ο Μπρέντον Τάραντ πραγματοποίησε μόνος του τις αιματηρές επιθέσεις στα τζαμιά, ωστόσο ενδέχεται να είχε κάποιου είδους υποστήριξη από άλλα άτομα.

Αυτά τα άτομα και ο τρόπος που βοήθησαν για την επίθεση αποτελούν μεγάλο μέρος της συνεχιζόμενης έρευνας.

Την ίδια ώρα, ο 28χρονος που σκότωσε 50 άτομα παραμένει προκλητικός και δηλώνει ότι θα εκπροσωπήσει ο ίδιος τον εαυτό του στο δικαστήριο. Την είδηση επιβεβαίωσε στην εφημερίδα New Zealand Herald ο δικηγόρος που τον εκπροσώπησε το Σάββατο, Ρίτσαρντ Πίτερς, ο οποίος δήλωσε: «Αυτό που μου φάνηκε προφανές είναι ότι δείχνει αρκετά σαφής και διαυγής, όσο κι αν αυτό μπορεί να δείχνει σαν μια πολύ παράλογη συμπεριφορά. Δεν μου φάνηκε πως έχει ψυχικές διαταραχές, πέρα από τις ακραίες απόψεις του».

Το δικαστήριο της περιφέρειας Κράισττσερτς έχει απαγγείλει μία μόνο κατηγορία, αυτή των ανθρωποκτονιών από πρόθεση και κατά συρροή.

Κατηγορίες σε 18χρονο για το βίντεο του μακελειού
Η εν ψυχρώ μαζική δολοφονία για δύο τζαμιά μεταδόθηκε απευθείας από τον Μπρέντον Τάραντ και αυτό το βίντεο έχει προκαλέσει σοκ στην παγκόσμια κοινή γνώμη. Ένας από τους χρήστες που το αναμετέδωσαν είναι ένας 18χρονος από τη Νέα Ζηλανδία, ο οποίος θα παραμείνει κρατούμενος μέχρι να παρουσιαστεί στο δικαστήριο στις 8 Απριλίου.

Το όνομα του νεαρού δεν δημοσιοποιήθηκε, ωστόσο έγινε γνωστό ότι έκανε ανάρτηση και μιας φωτογραφίας του τεμένους Αλ Νουρ με την ένδειξη «στόχος επετεύχθη».

Οι δικαστικές Αρχές που απήγγειλαν τις κατηγορίες για υποκίνηση βίας (για κάθε μία αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 14 ετών) προς το παρόν θεωρούν ότι ο 18χρονος δεν είχε άμεση εμπλοκή στους φόνους.