17 Μάρτιος 2019, 23:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Μάρτιος 2019, 23:35

Ισραήλ: Ακυρώθηκε η υποψηφιότητα του ακροδεξιού Μπεν-Αρί στις εκλογές

  • Ισραήλ: Ακυρώθηκε η υποψηφιότητα του ακροδεξιού Μπεν-Αρί στις εκλογές
    (Φωτ.: Facebook / Michael Ben-Ari)

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ακύρωσε την υποψηφιότητα του Μίχαελ Μπεν-Αρί, του επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος «Εβραϊκή Ισχύς», ο οποίος έχει κατηγορηθεί από τη γενική εισαγγελία της χώρας ότι υποκινεί τον ρατσισμό εναντίον των Αράβων.

Η υποψηφιότητα του Μπεν-Αρί στις βουλευτικές εκλογές του επόμενου μήνα είχε επικυρωθεί στις 6 Μαρτίου από την Εκλογική Επιτροπή.

Ωστόσο, το αριστερό αντιπολιτευόμενο κόμμα Μερέτζ προσέφυγε εναντίον του για να ανατρέψει αυτήν την απόφαση και ο γενικός εισαγγελέας Αβιτσάι Μάντελμπλιτ είχε συστήσει να ακυρωθεί η υποψηφιότητά του προειδοποιώντας ότι «υποκινεί το μίσος εναντίον των Αράβων».

Ο Μπεν-Αρί και ο Ιτάμαρ Μπεν Γκβιρ, επίσης μέλος της «Εβραϊκής Ισχύος», κατέβαιναν υποψήφιοι με το ψηφοδέλτιο δύο εθνικιστικών θρησκευτικών κομμάτων. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου φέρεται ότι άσκησε πιέσεις στα κόμματα αυτά για να τους δεχτούν, ώστε να ισχυροποιηθεί το δεξιό μπλοκ και να καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού μετά τις εκλογές. Οι δικαστές αποφάσισαν ότι ο Μπεν Γκβιρ μπορεί να είναι υποψήφιος στις εκλογές.

Παράλληλα, το Ανώτατο Δικαστήριο ενέκρινε τη συμμετοχή στις εκλογές της 9ης Απριλίου των δύο αραβικών κομμάτων Χαντάς-Ταάλ και Ράαμ-Μπαλάντ. Στο τελευταίο είχε απαγορευτεί στις 6 Μαρτίου η συμμετοχή με την αιτιολογία ότι «στηρίζει την τρομοκρατία».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Φ.Γ.