17 Μάρτιος 2019, 23:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Μάρτιος 2019, 23:05

Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος: Μήνυμα για την Κυριακή της Ορθοδοξίας

  • Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος: Μήνυμα για την Κυριακή της Ορθοδοξίας
    Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β΄ σε παλαιότερη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Το μήνυμά του για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, όπως τη διδάσκει στην Αφρική το Παλαίφατο Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας, μετέφερε σήμερα ο Πατριάρχης Θεόδωρος, κηρύττοντας κατά την Κυριακή της Ορθοδοξίας, μέσα από τον ναό-σύμβολο της αιγυπτιώτικης ομογένειας, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

«Δεν κλείσαμε την Ορθοδοξία σε όμορφα εικονοστάσια. Αυτήν την ορθοδοξία κηρύττουμε στα πέρατα της αφρικανικής ηπείρου», είπε χαρακτηριστικά ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος.

Επισήμανε με τον τρόπο αυτό ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αφρικής δεν παραμένει σε μια θεωρητική διάσταση της πίστεως, αλλά τη βιώνει ακόμη περισσότερο μέσα από τον λαό αυτόν που αναζητά περισσότερο από πολλές άλλες περιοχές του πλανήτη τα διδάγματα του Ευαγγελίου.

«Και αυτήν την Κυριακή της Ορθοδοξίας αφιερώνουμε στην ιεραποστολή», τόνισε ο Πατριάρχης Θεόδωρος κατά τη Θεία Λειτουργία, πλαισιωμένος από τον Πατριαρχικό Επίτροπο Αλεξανδρείας και Μητροπολίτη Άκκρας (Γκάνας) Νάρκισσσο, καθώς και από τον νέο Έξαρχο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας στην Κύπρο, τον Επίσκοπο Νιτρίας Νικόδημο.

Έτσι, παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια Αθανάσιου Κοτσιώνη και του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Εδμόνδου Κασιμάτη, της προεδρεύουσας της Κυπριακής εν Αιγύπτω Αδελφότητας Μαίρης Φορμόζη και εκπροσώπων παροικιακών σωματείων, ο Πατριάρχης Θεόδωρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον ρόλο που έπαιξε κατά καιρούς η Αλεξανδρινή Εκκλησία, δίνοντας μέσα από τους εκπροσώπους της πολλά μηνύματα για τα κρίσιμα θέματα της Ορθοδοξίας κατά τις Οικουμενικές Συνόδους.

Παράλληλα, ο Πατριάρχης Θεόδωρος συνεχάρη τον Εδμόνδο Κασιμάτη, που με την Κοινοτική Επιτροπή τέλεσαν σήμερα το μνημόσυνο των αειμνήστων Ευεργετών, Δωρητών και Προέδρων του πρεσβυγενούς παροικιακού οργανισμού, εξυμνώντας το έργο των προγόνων του Αλεξανδρινού Ελληνισμού. Μια συγκινητική εκδήλωση, στην οποία έδωσαν το τιμητικό παρών ο πρόεδρος του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Αλεξανδρείας Βύρωνας Βαφειάδης, η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Αλεξανδρείας Αλίκη Αντωνίου, η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Αλεξανδρείας «Πτολεμαίος Α’» Λιλίκα Θλιβίτου και άλλοι επίσημοι.

Τέλος, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος καλωσόρισε τον νέο Έξαρχο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Κύπρο, τον Επίσκοπο Νιτρίας Νικόδημο, απονέμοντάς του επίσημα το εν λόγω Οφφίκιο του Εξάρχου του ιεραποστολικού Πατριαρχείου στη Λευκωσία.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ν. Κάτσικας