17 Μάρτιος 2019, 21:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Μάρτιος 2019, 12:21

Νέα Ζηλανδία-επίθεση: Ο δράστης είχε συναντηθεί με ακροδεξιές οργανώσεις

  • Νέα Ζηλανδία: Κατηγορίες για 50 ανθρωποκτονίες από πρόθεση και 39 απόπειρες ανθρωποκτονίας αντιμετωπίζει ο Μπρέντον Τάραντ
    O δράστης της πολύνεκρης επίθεσης στη Νέα Ζηλανδία οδηγείται φρουρούμενος στον ανακριτή (φωτ.: EPA / Martin Hunter)

Ο Αυστραλός δράστης της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης στη Νέα Ζηλανδία είχε διαμείνει για λίγες μέρες στην Ελλάδα, τον Μάρτιο του 2016, σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία. Ο Μπρέντον Τάραντ είχε φτάσει στις 20 Μαρτίου με πτήση από την Κωνσταντινούπολη και διέμεινε στο Ηράκλειο της Κρήτης και στη Σαντορίνη. Επίσης, όπως διαπιστώθηκε από την ΕΛΑΣ, το 2016 είχε διέλθει δύο φορές από την Ελλάδα με πτήσεις transit, στις 29 Νοεμβρίου και στις 10 Δεκεμβρίου.

Την ίδια στιγμή, ο Independent αναφέρει ότι ο Τάραντ είχε συναντήσεις με ακροδεξιές οργανώσεις στην Ευρώπη το 2017, την περίοδο των εντάσεων μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους και τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας.

«Το μανιφέστο των 16.000 λέξεων του Τάραντ δεν είναι νέο -οι ιδεολογίες που έχουν χρησιμοποιηθεί έχουν εξαπλωθεί εδώ και καιρό από ακροδεξιές ομάδες και φιγούρες στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και την Ευρώπη», γράφει ο Independent. Στο ακροδεξιό, ρατσιστικό «μανιφέστο» του ο Τάραντ υποστηρίζει ότι το σχέδιό του γνώριζε μόνο ο όμιλος «Knights Templar» του Νορβηγού Άντερς Μπρέιβικ, που σκότωσε 77 ανθρώπους το 2011, αλλά δήλωσε ότι «το δωρίζει σε πολλές εθνικιστικές ομάδες και αλληλεπιδρά με πολλές άλλες».

Μάλιστα, ομολογεί ότι αποφάσισε να πραγματοποιήσει την επίθεση στα δυο τεμένη πριν από δύο χρόνια, ενώ ήταν σε διακοπές στη δυτική Ευρώπη στις αρχές του 2017. Ο Tάραντ ισχυρίστηκε ότι είχε «σύντομη επαφή» με τον Μπρέιβικ, το «μανιφέστο» του οποίου έχει εμπνεύσει διάφορους ακροδεξιούς και φασίστες σε όλον τον κόσμο, αλλά και ότι συναντήθηκε με οπαδούς του Μπρέιβικ, οι οποίοι αυτοαποκαλούνται «Ναΐτες Ιππότες».

Μάλιστα, είπε τους μίλησε για την προγραμματισμένη επίθεσή του στη Νέα Ζηλανδία και έλαβε την «ευλογία» τους, ενώ το «μανιφέστο» του αναρτήθηκε στο δίκτυο ανταλλαγής μηνυμάτων 8chan, με αίτημα σε ανώνυμους χρήστες να διαδώσουν το μήνυμά του σε όλο τον κόσμο. Στο 8chan ένας χρήστης χαιρέτησε τον Τάραντ ως «τον επόμενο Μπρειβικ», ενώ ανώνυμοι χρήστες τον συγχαίρουν ανοιχτά για τη σφαγή στο Κράισττσερτς, καλώντας άλλους ανώνυμους ακροδεξιούς να ακολουθήσουν τα αιματηρά του βήματα.

Τα ταξίδια του μακελάρη με bitcoins
Όπως γράφει η Corriere Della Sera, ο Τάραντ βρέθηκε για καιρό στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Πορτογαλία, την Πολωνία, τη Γαλλία,την Ισλανδία, την Τουρκία, τα Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη, αλλά και στο Πακιστάν, στο Κασμίρ, στο Αφγανιστάν, στην κινεζική πόλη Σινιάγκ.

«Αυτά είναι μερικά από τα μέρη που επισκέφθηκε ο Τάραντ, ο οποίος ταξιδεύει αυτοχρηματοδοτουμενος με bitcoins», γράφει η ιταλική εφημερίδα. «Οι Νεοζηλανδοί ζήτησαν βοήθεια από τις χώρες αυτές ζητώντας πληροφορίες. Φίλοι του Τάραντ είπαν ότι ο Αυστραλός δολοφόνος άλλαξε πολύ μετά το ταξίδι του στη Βόρεια Κορέα, σε μια περιοδεία που διοργάνωσαν Αμερικανοί ακροδεξιοί. Αναρωτιέται κανείς αν κατά τη διάρκεια αυτών των ταξιδιών συνέβη ένα είδος ριζοσπαστικοποίησης του Ταραντ».

Όπως δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές ευρωπαϊκών υπηρεσιών ασφαλείας, η φράση του Τάραντ «πρέπει να διασφαλίσουμε την ύπαρξη του λαού μας και ένα μέλλον για τα λευκά παιδιά» έχει διατυπωθεί από ακροδεξιούς τρομοκράτες ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της νεοναζιστικής ομάδας της «Εθνικής Δράσης» στη Βρετανία.

Άλλοι υποστηρικτές της θεωρίας της συνωμοσίας με στόχο τη «γενοκτονία των λευκών» είναι η πρώην δημοσιογράφος Κάιτ Χόπκινς, ο Αλεξ Τζοόυνς του InfoWars και η Καναδή YouTuber Λόρεν Σάουθερν .

Μια εναλλακτική εκδοχή της ίδιας θεωρίας διαδίδεται από την πανευρωπαϊκή ακροδεξιά εθνικιστική ομάδα «Generation Identity» που επιλέχθηκε από τον Τάραντ στο μανιφέστο του. Σύμφωνα με τον Independent, το παράρτημα της «Generation Identity» στη Βρετανία ιδρύθηκε το 2017 και έχει στείλει μέλη του σε στρατόπεδα εκπαίδευσης στη Γαλλία, ενώ παράλληλα δημοσιεύει εμπρηστικές διαφημίσεις στα πανεπιστήμια και διοργανώνει διαμαρτυρίες.

Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται τη δημογραφική αλλαγή
Η πραγματική συμμετοχή της οργάνωσης αυτής στη Βρετανία είναι μικρή, αλλά έχει ενισχυθεί με ακροδεξιά στοιχεία, όπως ο ακτιβιστής κατά του Ισλάμ Τόμι Ρόμπινσον. Πριν την απαγόρευση του κύριου λογαριασμού της στο Twitter, η ακροδεξιά «Generation Identity» δημοσίευε συχνά κατασκευασμένα μη επαληθευμένα στατιστικά στοιχεία και ισχυρισμούς για την «αντικατάσταση» των λευκών ατόμων στις βρετανικές πόλεις και τη μείωση των «λευκών» γεννήσεων.

Η δημογραφική αλλαγή στην Ευρώπη και η συζήτηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να ενσωματωθούν οι μετανάστες έχει γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από την ακροδεξιά και οδήγησε σε αύξηση της υποστήριξης των ακροδεξιών λαϊκιστικών κομμάτων τα τελευταία χρόνια, εκτιμούν επιστήμονες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι τα υψηλότερα ποσοστά γεννήσεων συνδέονται με τους πολιτιστικούς και κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες στις νέες οικογένειες μεταναστών και συγκλίνουν με τον τοπικό πληθυσμό με την πάροδο του χρόνου.