17 Μάρτιος 2019, 19:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Μάρτιος 2019, 19:09

Αιθιοπία: Θρήνος για τα θύματα του αεροπλάνου των Αιθιοπικών Αερογραμμών

  • Αιθιοπία: Θρήνος για τα θύματα του αεροπλάνου των Αιθιοπικών Αερογραμμών
    (Φωτ.: EPA / STR)

Εκατοντάδες άνθρωποι απέτισαν σήμερα φόρο τιμής στους Αιθίοπες επιβάτες του Boeing 737 Max 8 στον μεγαλύτερο καθεδρικό ναό της Αντίς Αμπέμπα, μία εβδομάδα μετά τη συντριβή του αεροπλάνου, που προκάλεσε τον θάνατο 157 ανθρώπων 35 εθνικοτήτων. Δεκαεπτά φέρετρα καλυμμένα με την αιθιοπική σημαία, μία για κάθε ένα από τα θύματα -οκτώ μέλη πληρώματος και εννέα επιβάτες- μεταφέρθηκαν με μαύρα αυτοκίνητα, περνώντας από τους δρόμους της Αντίς Αμπέμπα μέχρι τον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας.

Το περιεχόμενό τους δεν αποκαλύφθηκε, καθώς το αεροσκάφος κονιορτοποιήθηκε κατά την πρόσκρουση στο έδαφος, καθιστώντας δύσκολη την εργασία ταυτοποίησης των λειψάνων.

Οι αναλύσεις DNA μπορεί να διαρκέσουν έως και έξι μήνες. Την Πέμπτη δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε στον τόπο της συντριβής συγγενείς των θυμάτων να παραλαμβάνουν πλαστικά μπουκάλια με χώμα από το σημείο της συντριβής του αεροπλάνου. «Αυτό που μας λυπεί είναι πως δεν έχουμε βρει λείψανα», είπε ο Τεσόμε Λεγκέσε, θείος της αεροσυνοδού Αγιάντου Γκίρμα, που σκοτώθηκε σε ηλικία 24 ετών.

Πάνω στα φέρετρα είχαν τοποθετηθεί φωτογραφίες των θυμάτων, ενώ στον ναό παραβρέθηκαν πολλοί άνθρωποι που δεν είχαν κανέναν δικό τους άνθρωπο στη μοιραία πτήση. «Είμαστε όλοι παιδιά του Αδάμ και της Εύας», είπε ο Σεγιούμ Κιντάνου, συνταξιούχος αστυνομικός που φόρεσε ξανά τη στολή του για την περίσταση. «Όταν ένας άνθρωπος πεθαίνει, όλος ο κόσμος πενθεί».

«Αυτό που δεν μπορώ να ξεχάσω, είναι ότι άφησε πίσω της ένα παιδί οκτώ μηνών», είπε η Μεσέλεχ Πέτρος για την αδελφή της, αεροσυνοδό Άμα Τεσφαμαριάμ. Σύμφωνα με τη Μεσέλεχ, η αδελφή της δεν επρόκειτο να ταξιδέψει στις 10 Μαρτίου με την πτήση ET 302, αλλά το έκανε για να αντικαταστήσει έναν συνάδελφο.


Πιλότοι και μέλη πληρωμάτων των Αιθιοπικών Αερογραμμών κατά τη διάρκεια της τελετής (φωτ.: EPA / STR)

Το δυστύχημα της περασμένης Κυριακής είναι το δεύτερο σε διάστημα μικρότερο των μηνών για τα Boeing 737 Max 8, τα οποία τις τελευταίες μέρες έχουν καθηλωθεί στο έδαφος σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Σάββατο η υπουργός Μεταφορών της Αιθιοπίας Νταγκμάβιτ Μόγκες δήλωσε πως «η έρευνα [...] απαιτεί σχολαστική ανάλυση και σημαντικό χρόνο προκειμένου να καταλήξει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα». Επίσης, δόθηκε έγγραφο στις οικογένειες των θυμάτων από την Ethiopian Airlines, αντίγραφο του οποίου περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου και αναφέρει πως τα προσωπικά αντικείμενα που βρέθηκαν στον τόπο του δυστυχήματος θα παραδοθούν στους συγγενείς σε «περίπου δύο μήνες» και τα πιστοποιητικά θανάτου σε δύο εβδομάδες.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.