17 Μάρτιος 2019, 14:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Μάρτιος 2019, 15:56

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας ο εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας στη Μητρόπολη Αθηνών

  • Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας ο εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας στη Μητρόπολη Αθηνών
    Ο Προκόπης Παυλόπουλος στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών, στην Αρχιεπισκοπική και Συνοδική Θεία Λειτουργία για την γιορτή της Κυριακής της Ορθοδοξίας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου γιορτάστηκε σήμερα, Κυριακή της Ορθοδοξίας, η ανάμνηση της αναστήλωσης των Ιερών Εικόνων. Το πρωί, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, με αφορμή την γιορτή της Α΄ Κυριακής των Νηστειών, όπου τιμάται πα­νορ­θοδό­ξως η αναστήλωση των Ιερών Εικόνων, τελέστηκε Συνοδική Θεία Λειτουργία.

Το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ενώ εκτός από τον ΠτΔ παρέστησαν μέ­λη της κυ­βέρνησης, βου­λευ­τές, πρέσβεις των ορθόδοξων κρα­τών στην Ελλάδα, καθώς και εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο συνοδικός μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος. Πριν από το τέλος της Θεί­ας Λει­τουρ­γί­ας έλαβε χώ­ρα λι­τά­νευ­ση των Ι­ε­ρών Ει­κό­νων σε α­νά­μνη­ση της α­ναστήλωσης των Ι­ε­ρών Ει­κό­νων το έ­τος 843, ενώ αμέσως μετά ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά.

Κατόπιν, ο Πρ. Παυλόπουλος παρέθεσε γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου και των μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδας, με την ευκαιρία της Κυριακής της Ορθοδοξίας. Γιορτή την οποία χαρακτήρισε ανεκτίμητη πηγή συμβολισμών και διδαγμάτων ως προς τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας, και ιδίως ως προς τον σημαντικό ρόλο της Εκκλησίας στην ιστορική πορεία του λαού και του έθνους.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Λαμπρός εορτασμός στο Φανάρι
Επίσης, σήμερα στο Φανάρι, στη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας, μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προέστη της καθιερωμένης Πατριαρχικής και Συνοδικής Θείας Λειτουργίας στον πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου. Μετά τη λήξη της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η λιτάνευση των εικόνων από τον Μακαριώτατο και τους αρχιερείς που συλλειτούργησαν.

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης, ο οποίος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Φανάρι που με ταπείνωση αλλά και με επίγνωση η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία διαφυλάσσει τον λόγον της Αληθείας και στέλνει το μήνυμα της Ορθοδοξίας στον σύγχρονο κόσμο, στον σύγχρονο άνθρωπο, στον άνθρωπο του 21ου αιώνα.

»Πραγματικά είμαστε όλοι συγκλονισμένοι και με αυτό τον συγκλονισμό διαβάσαμε και την ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την επίθεση του μίσους που έγινε στα δύο τεμένη στη Νέα Ζηλανδία, επίθεση που καταδίκασε και καταδικάζει όλος ο κόσμος. Το μήνυμα που στέλνουμε είναι το μήνυμα των αρχών της Ρωμιοσύνης, της αγάπης, της φιλίας, της καταλλαγής, της ανεκτικότητας, της συνύπαρξης, της συναδέλφωσης. Έτσι περπατάει ο σύγχρονος κόσμος και αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει και η Ελλάδα και ο ελληνισμός στον κόσμο».

  • Πηγή: ecclesia.gr / ΑΠΕ-ΜΠΕ.