16 Μάρτιος 2019, 23:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Μάρτιος 2019, 12:15

Κωνσταντινούπολη: Συγκέντρωση μουσουλμάνων έξω από την Αγία Σοφία για τα θύματα της επίθεσης στη Νέα Ζηλανδία

  • Κωνσταντινούπολη: Συγκέντρωση μουσουλμάνων έξω από την Αγία Σοφία για τα θύματα της επίθεσης στη Νέα Ζηλανδία
    Mέλη κυρίως εθνικιστικών και ισλαμικών οργανώσεων συγκεντρώθηκαν έξω από την Αγία Σοφία για να τιμήσουν τα θύματα της επίθεσης στα τεμένη της Ν. Ζηλανδίας (φωτ.: EPA / Erdem Sahin)

Εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη σε μια συμβολική κηδεία, στη μνήμη των 50 θυμάτων (σύμφωνα με νεότερο απολογισμό) του Κράισττσερτς, στη Νέα Ζηλανδία. Περίπου 500 άνθρωποι, μέλη κυρίως εθνικιστικών και ισλαμικών οργανώσεων, συγκεντρώθηκαν έξω από την Αγία Σοφία, όπου ξεδίπλωσαν πανό με συνθήματα όπως «Μουσουλμάνοι, ενωθείτε» και «Μουσουλμάνοι, ψηλά το κεφάλι».

Στη συνέχεια έκαναν μια σύντομη τελετή με προσευχές για τα θύματα.

Ο ακροδεξιός εξτρεμιστής που κατηγορείται για τις επιθέσεις στα δύο τεμένη, είχε δημοσιεύσει σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ένα «μανιφέστο», στο οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η Αγία Σοφία, που είχε μετατραπεί σε τζαμί από τους Οθωμανούς και σήμερα είναι μουσείο, θα «απελευθερωθεί» από τους μιναρέδες της. Η Αστυνομία είχε ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το μνημείο. Δεκάδες άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας, ορισμένοι έφιπποι, είχαν περικυκλώσεις τους συγκεντρωμένους.

«Όλος ο κόσμος αντιλαμβάνεται την άνοδο της ισλαμοφοβίας σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι επιτιθέμενοι βρίσκουν το θάρρος να εξαπολύουν τέτοιες επιθέσεις λόγω της ατολμίας των μουσουλμάνων» υποστήριξε ο Φαρούκ Χανεντάρ, ένας από τους διαδηλωτές. «Είμαστε εδώ για να δείξουμε ότι οι μουσουλμάνοι είναι ικανοί να απαντήσουν με έξυπνο τρόπο», πρόσθεσε.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.