16 Μάρτιος 2019, 19:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Μάρτιος 2019, 12:14

Νέα Ζηλανδία: Το «μανιφέστο» του μακελάρη στάλθηκε στο γραφείο της πρωθυπουργού λίγο πριν από την επίθεση

  • Νέα Ζηλανδία: Το «μανιφέστο» του μακελάρη στάλθηκε στο γραφείο της πρωθυπουργού λίγο πριν από την επίθεση
    Ο Μπρέντον Τάραντ στο δικαστήριο, κάνει το σήμα που υποδηλώνει την ανωτερότητα της λευκής φυλής (φωτ.: EPA / Martin Hunter)

Το γραφείο της πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν ανακοίνωσε ότι ήταν μεταξύ των δεκάδων υπηρεσιών που έλαβαν ένα αντίγραφο του «μανιφέστου» του μακελάρη του Κράισττσερτς, λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει την επίθεσή του, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 49 άνθρωποι.

Εκπρόσωπος της πρωθυπουργού επιβεβαίωσε ότι το κείμενο αυτό στάλθηκε σε διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η οποία δεν ελέγχεται από την ίδια την Άρντερν.

Το «μανιφέστο» στάλθηκε επίσης μαζικά σε ορισμένους υψηλόβαθμους πολιτικούς αξιωματούχους της Νέας Ζηλανδίας, καθώς και σε τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Το «μανιφέστο» στάλθηκε λιγότερο από 10 λεπτά πριν εκδηλωθεί η επίθεση και δεν εξηγούσε τι επρόκειτο να συμβεί. «Δεν υπήρχε καμία δυνατότητα να το σταματήσουμε», τόνισε ο εκπρόσωπος. Οι Αρχές, πάντως, το έστειλαν αμέσως στην Αστυνομία και τις υπηρεσίες ασφαλείας. Ο 28χρονος Μπρέντον Τάραντ, ο δράστης της επίθεσης, είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο το κείμενο των 74 σελίδων με σκοπό να προκαλέσει το φόβο.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.