16 Μάρτιος 2019, 18:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Μάρτιος 2019, 18:04

Το ιστορικό πείραμα του Ερατοσθένη πραγματοποιείται και φέτος σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα

  • Το ιστορικό πείραμα του Ερατοσθένη πραγματοποιείται και φέτος σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα
    Εικόνα από το πείραμα στο ΓΕΛ Αβδήρων Ξάνθης (φωτ.: Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης)

Θα πραγματοποιηθεί και φέτος το ιστορικό πείραμα του Ερατοσθένη για τη μέτρηση της περιμέτρου του πλανήτη μας από μαθητές και εκπαιδευτικούς σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Η συγκεκριμένη δράση θα γίνει στις 20 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια της εαρινής ισημερίας. Η εαρινή ισημερία σηματοδοτεί την αρχή της άνοιξης.

Την ημέρα αυτή ο Ήλιος βρίσκεται κάθετα πάνω από τον ισημερινό της Γης και η διάρκεια της ημέρας είναι περίπου ίση με της νύχτας.

Η δράση με τίτλο: «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης» δίνει την ευκαιρία σε μαθητές από σχολεία όλης της Ελλάδας να υπολογίσουν την περιφέρεια της Γης, επαναλαμβάνοντας το διάσημο πείραμα του αρχαίου Έλληνα μαθηματικού, αστρονόμου και φιλοσόφου Ερατοσθένη. Βασικός στόχος της δράσης είναι η ανάδειξη του πειράματος, ως αναπόσπαστου συστατικού της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μέσα από τη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών σε βιωματικές και συνεργατικές ανακαλυπτικές δραστηριότητες.

Η δράση διοργανώνεται και φέτος από τα Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Σερρών (http://ekfe.ser.sch.gr/site/index.php/en/), Πιερίας (http://ekfepierias.blogspot.gr), Λακωνίας (http://ekfe.lak.sch.gr), Κω (http://ekfe-ko.dod.sch.gr/) και Θεσπρωτίας (https://ekfethesp.blogspot.gr/) και Αργολίδας, με την υποστήριξη του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και της Πανελλήνιας Ένωσης Υπευθύνων ΕΚΦΕ (ΠΑΝΕΚΦΕ) και μπορούν να συμμετέχουν σε αυτήν ομάδες μαθητών με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους.

Η δραστηριότητα της υλοποίησης του ιστορικού πειράματος του Ερατοσθένη είναι ιδιαίτερα απλή. Με την απλότητα όμως αυτή είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό ότι κατορθώνει να:

  • οδηγεί στη διαπιστωμένη γνώση και αποδοχή της αξίας των Θετικών Επιστημών για την κατανόηση του σύμπαντος κόσμου,
  • προσελκύει αβίαστα το ενδιαφέρον των μαθητών και μαγνητίζει τη σκέψη αρκετών, ώστε να προωθεί και να καλλιεργεί τη θετική στάση τους απέναντι στις Θετικές Επιστήμες.

Το προσωπικό των Κέντρων Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με την τεχνογνωσία και υποδομές που διαθέτει υποστηρίζει τη συγκεκριμένη δράση και θα καθοδηγήσει μαθητές σχολείων, τα οποία έχουν προγραμματίσει ήδη να βρίσκονται στους χώρους του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο και στην Πεντέλη, ώστε να εκτελέσουν το πείραμα και να μετρήσουν το μέγεθος του πλανήτη μας! Για να λάβετε οδηγίες για το πείραμα και να δηλώστε συμμετοχή επισκεφθείτε τη διεύθυνση: https://www.astro.noa.gr/gr/eratosthenes.