16 Μάρτιος 2019, 17:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Μάρτιος 2019, 17:25

Όλα όσα έγιναν στην 24η Πανευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας στην Φρανκφούρτη

  • Όλα όσα έγιναν στην 24η Πανευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας στην Φρανκφούρτη
    Εικόνα από την 24η Πανευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας (φωτ.: ΟΣΕΠΕ)

Με μεγάλη επιτυχία, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη (ΟΣΕΠΕ), ολοκληρώθηκε η 24η Πανευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας στις 9 και 10 Μαρτίου 2019, στην πόλη της Φρανκφούρτης, με τη συμμετοχή 300 νεολαίων από όλη την Ευρώπη.

Την εκδήλωση άνοιξε ο γενικός γραμματέας της ΟΣΕΠΕ Χρήστος Πεχλιβανίδης, ο οποίος, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, κήρυξε την έναρξη των εργασιών, καλώντας να απευθύνουν χαιρετισμό τον πρόεδρο της ΟΣΕΠΕ Ανέστη Οσιπίδη εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και τον συντονιστή Νεολαίας Νικόλαο Νικολαΐδη. Χαιρετισμό προς τη Συνδιάσκεψη των Νέων απηύθυνε επίσης ο εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης της Έσσης και βουλευτής του τοπικού κοινοβουλίου Ralf-Norbert Bartelt. Τέλος, χαιρετισμό απέστειλε και ο επίτιμος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χρήστος Γαλανίδης, ο οποίος για λόγους υγείας δεν κατάφερε να δώσει το «παρών».

Οι εισηγητές, με τα θέματα που ανέπτυξαν, προσέφεραν στους νέους ερεθίσματα για προβληματισμό και ευκαιρίες για ερωτήσεις και τοποθετήσεις, παρέχοντάς τους την ενημέρωση, τη γνώση αλλά και το έναυσμα να εμπνευστούν καινούργιους τρόπους δράσης, ερχόμενοι πιο κοντά ο ένας στον άλλον και δημιουργώντας εποικοδομητικές συνέργιες. Την πρώτη ημέρα της Συνδιάσκεψης έλαβαν τον λόγο οι παρακάτω εισηγητές:

  • Δημήτριος Κούρτης, δικηγόρος, υποψήφιος διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, με θέμα «Η άρνηση της Γενοκτονίας του ελληνισμού του Πόντου από το κράτος – δράση: Ζήτημα νομιμότητας και το τείχος της λήθης».
  • Μίρκο Χάινεμαν, Γερμανός δημοσιογράφος ποντιακής καταγωγής, με θέμα «Ένα ταξίδι στις ρίζες των Ποντίων προγόνων μου».
  • Θωμάς Αλεξιάδης, διδάκτωρ Ιστορίας Νέου Ελληνισμού του ΑΠΘ, με θέμα «Η άνθιση του ελληνικού πολιτισμού στον Πόντο (1856-1914), οι εθνικές εκκαθαρίσεις των Νεότουρκων και των Κεμαλικών και η αντίσταση των Ελλήνων του Πόντου».

Η πρώτη μέρα έκλεισε με το καθιερωμένο παρακάθ’, πλαισιωμένο από τους νεολαίους μουσικούς των συλλόγων, οι οποίοι εναλλάσσονταν όλο το βράδυ, χαρίζοντας μοναδικές στιγμές διασκέδασης. Τη δεύτερη μέρα οι εργασίες της Συνδιάσκεψης συνεχίστηκαν με τον εισηγητή Νικόλαο Μισερλή, διπλωματούχο ψυχολόγο ΠΕ, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Οι εξαρτήσεις στη σημερινή εποχή: ένα επίκαιρο ζήτημα».

Ακολούθησε μια μικρή συζήτηση μεταξύ της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας και των παρευρισκόμενων σχετικά με τις εντυπώσεις που τους άφησε η φετινή Συνδιάσκεψη.

Κλείνοντας την αυλαία και αυτής της Συνδιάσκεψης, η ΟΣΕΠΕ απευθύνει ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όλους τους νεολαίους, που «με τη δυναμική τους παρουσία, έστειλαν προς κάθε κατεύθυνση μηνύματα αισιοδοξίας, ενότητας και ομοψυχίας και παρέδωσαν μαθήματα ήθους και δημοκρατίας. Ευχαριστούμε επίσης και όλους αυτούς τους ανθρώπους που βοήθησαν εθελοντικά από όλα τα πόστα και συνέβαλαν και αυτοί στην επιτυχία της Συνδιάσκεψης». Ακόμη, η ΟΣΕΠΕ ευχαριστεί τον Βασίλειο Βούλγαρη, εκδότη και δημοσιογράφο της εφημερίδας Ευρωπολίτης, τον Φόρη Πεταλίδη, εκδότη και δημοσιογράφο της εφημερίδας Εύξεινος Πόντος και τον Μανώλη Κωστίδη, δημοσιογράφο του ΣΚΑΪ για την δημοσιογραφική κάλυψη και προώθηση της εκδήλωσης.

Το ραντεβού ανανεώθηκε για την 1η Ιουνίου 2019, στο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Νεολαίας, που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Μπιτιχάιμ (Bietigheim).

Συλλογοι
Εκδηλωσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ09
ΜΑΡΤΙΟΣ
2019
13:00
Το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Μαρτίου.