16 Μάρτιος 2019, 17:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Μάρτιος 2019, 17:03

Γ. Μπαμπινιώτης: Η αναγνώριση «μακεδονικής» γλώσσας είναι μέγα λάθος

  • Γ. Μπαμπινιώτης: Η αναγνώριση «μακεδονικής» γλώσσας είναι μέγα λάθος
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μαρία Μαρογιάννη)

Μέγα λάθος είναι σύμφωνα με τον καθηγητή Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργο Μπαμπινιώτη μια ενδεχόμενη αναγνώριση της γλώσσας των Σκοπίων ως «μακεδονική», καθώς η γλώσσα αυτή δεν έχει καμία σχέση με τα ελληνικά.

Μάλιστα, θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε αφορμή για να σχηματιστεί μια εστία που θα προκαλούσε μειονοτικά θέματα.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Μπαμπινιώτη, η γειτονική χώρα επέμενε να χαρακτηριστεί η γλώσσα «μακεδονική», επειδή το όνομα αποτελεί ταυτότητα και παραπέμπει στον ελληνικό πολιτισμό.

Όπως είπε σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Σκάι, η γλώσσα που ομιλείται στα Σκόπια είναι «εκσερβισμένα βουλγαρικά», γράφεται με κυριλλικό αλφάβητο και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ονομάζεται μακεδονική, θα μπορούσε όμως να λέγεται «βουλγαροσερβική» ή «σερβοβουλγαρική» και σε υποχώρηση «μακεδονοσλαβική».

Ο καθηγητής Γλωσσολογίας τόνισε ακόμη ότι παρόλο που η Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρει ρητά ότι δεν υπάρχει μειονότητα στην Ελλάδα, η αναγνώριση της γλώσσας θα έφερνε τον σχηματισμό μιας επιστημονικής εστίας που θα έθετε μειονοτικό ζήτημα. «Επειδή βάλαμε τη τζίφρα, ήρθε το 'Ουράνιο Τόξο', μια ομαδούλα ανθρώπων που διεκδικεί αυτονομία και αναγνώριση της μειονότητας στη Μακεδονία, και ζήτησε από το πανεπιστήμιο της Μακεδονίας [...] την εισαγωγή της σύγχρονης μακεδονικής γλώσσας, όπως αυτή μιλιέται στη Β. Μακεδονία και στη Βόρεια Ελλάδα.

»Δεν είναι αλήθεια όμως αυτό, δεν μιλάμε βουλγαροσέρβικα στη Β. Ελλάδα. Στην Ελλάδα δεν μιλιέται η γλώσσα που μιλάνε στα Σκόπια. Αυτό που μιλιέται στην Ελλάδα είναι βουλγάρικα. Δεν υπάρχουν μονόγλωσσοι Έλληνες, όσοι παλαιότεροι γνωρίζουν αυτό το ιδίωμα μιλάνε ελληνικά, είναι Έλληνες και όπως σε άλλες περιοχές μιλάνε τα αρβανίτικα ή τα βλάχικα, έτσι μιλάνε κάποιοι γέροντες, αυτό είναι όλο».

«Η γλώσσα στα Σκόπια είναι βουλγαρικής καταγωγής»
Ο Γιώργος Μπαμπινιώτης διευκρίνισε ότι «η γλώσσα που μιλιέται στα Σκόπια είναι βουλγαρικής καταγωγής, εκσερβισμένη επί Τίτο. Βουλγαροσερβική. Ανήκει στις σλαβικές γλώσσες. Ο Τίτο έβαλε γλωσσολόγους και άλλους να αλλάξουν κάποια στοιχεία, για να μην είναι ίδια με τα βουλγαρικά. Σκόπιμα ονόμαζαν τη χώρα ‘Μακεδονία’ και τη γλώσσα ‘μακεδονική’, αλλά δεν είχαν ποτέ αναγνωριστεί από την Ελλάδα».

Ο καθηγητής τόνισε επίσης ότι «ποτέ στο παρελθόν δεν έχει αναγνωριστεί γλώσσα, ούτε είχε τεθεί τέτοιο ζήτημα.

»Το μόνο που είχε γίνει είναι ότι επί Γιουγκοσλαβίας το υπ. Πολιτισμού -και όχι το υπ. Εξωτερικών, όχι με διπλωμάτες- υιοθέτησε κάποιες οδηγίες για το πώς θα γράψουμε με λατινικούς χαρακτήρες τα ονόματα περιοχών, τα τοπωνύμια».

Και συμπλήρωσε: «Η γλώσσα είναι ταυτότητα και στηριζόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, κάποιος μπορεί να διεκδικήσει αναγνώριση εθνότητας, διαφορετικής μειονότητας. Οι Αλβανοί των Σκοπίων να πουν εμείς είμαστε κάτι άλλο και να ενωθούμε με την Αλβανία. Αυτές οι τάσεις μπορούν να ενισχυθούν από τη Συμφωνία».

Τέλος, ο Γιώργος Μπαμπινιώτης χαρακτήρισε μέγα λάθος την άποψη του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου ότι το θέμα της διδασκαλίας της υποτιθέμενης μακεδονικής γλώσσας είναι θέμα των πανεπιστημιακών. «Εάν δεν έφερε το ψευδώνυμο ‘μακεδονική’, θα μπορούσε να διδαχθεί. Αλλά δεν μπορεί ελληνικό πανεπιστήμιο να δεχτεί να χαρακτηρίζεται αυτό το ψεύδος μακεδονική γλώσσα. Είναι μέγα λάθος η αναγνώριση και θα γεννά προβλήματα».