16 Μάρτιος 2019, 00:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Μάρτιος 2019, 00:18

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Αδιανόητη η ανακοίνωση της Αθήνας

  • Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ κλήθηκε στο τουρκικό ΥΠΕΞ
    Άποψη του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών

«Αδιανόητη» χαρακτηρίζει η Τουρκία την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών για εθνική κυριαρχία της Ελλάδας στον εναέριο χώρο της πάνω από το Αιγαίο, επιμένοντας στη γραμμή αμφισβήτησης που τηρεί εδώ και χρόνια. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι επαναλαμβάνει την πάγια τουρκική θέση πως η διαφορά τεσσάρων ναυτικών μιλιών που υπάρχει ανάμεσα στον εναέριο χώρο της Ελλάδας και τα χωρικά ύδατά της είναι «ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Χαρακτηρίζει δε «παράξενη» την απόφαση της Αθήνας να εκδώσει στην παρούσα χρονική συγκυρία τέτοια ανακοίνωση, που ήλθε ως απάντηση σε δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ κάνει λόγο για «διεθνή εναέριο χώρο στο Αιγαίο» που θα πρέπει να χρησιμοποιείται ελεύθερα και υποστηρίζει ότι αυτό δεν θα πρέπει να συνιστά σημείο αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα. Αναφέρει μάλιστα πως οι τουρκικές πτήσεις είναι απόλυτα σύννομες με το διεθνές δίκαιο και κατηγορεί την Ελλάδα πως δεν συμπεριφέρεται ως καλός γείτονας και σύμμαχος όταν τις καταγγέλλει ως παραβιάσεις.