15 Μάρτιος 2019, 20:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Μάρτιος 2019, 19:00

Ο Θεόδωρος Κουρεντζής, ο «αναρχικός» διευθυντής ορχήστρας της Ρωσίας, στο Μέγαρο

  • Ο Θεόδωρος Κουρεντζής, ο «αναρχικός» διευθυντής ορχήστρας της Ρωσίας, στο Μέγαρο
    (Φωτ.: Nikita Chuntomov)

Αναρχικός, ωραιοπαθής, ιδιοφυΐα. Αυτοί είναι οι τρεις πιο… κοινοί χαρακτηρισμοί που έχουν αποδοθεί στον Θεόδωρο Κουρεντζή, τον εκρηκτικό διευθυντή ορχήστρας που σήμερα θεωρείται ο καλύτερος ερμηνευτής του Μότσαρτ. Στη Ρωσία όπου ζει και εργάζεται είναι κυριολεκτικά ίνδαλμα με τις συναυλίες που διευθύνει να γίνονται sold out πολλές εβδομάδες πριν. Στο φαν κλαμπ του, άλλωστε, ανήκει και ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ τον περασμένο Σεπτέμβριο η Ελλάδα τον τίμησε με το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος.

Σε σχεδόν έναν μήνα από σήμερα, την Τρίτη 16 Απριλίου, ο διεθνούς ακτινοβολίας αρχιμουσικός θα επιστρέψει για λίγο στην Ελλάδα για μια και μόνο παράσταση, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Μαζί του θα έχει δύο εξαίρετα μουσικά σύνολα, την Ορχήστρα και Χορωδία musicAeterna της Όπερας του Περμ, την έντονη «προσωπικότητα» των οποίων διαμόρφωσε ο ίδιος. Επί σκηνής και τέσσερις κορυφαίοι λυρικοί ερμηνευτές: η σοπράνο Zarina Abaeva, η μετζοσοπράνο Hermine May, ο τενόρος Dmitry Popov και ο μπάσος Tareq Nazmi.


(Φωτ.: Alexandra Muraviova)

Το έργο που θα παρουσιαστεί και είναι προπομπός της Μεγάλης Εβδομάδας είναι το Ρέκβιεμ του Τζουζέπε Βέρντι, ένα αριστούργημα για τέσσερις σολίστ, διπλή χορωδία και ορχήστρα με σολιστικά φωνητικά μέρη οπερατικών διαστάσεων που εξακολουθεί να συγκλονίζει το κοινό σχεδόν 150 χρόνια μετά την πρώτη του παρουσίαση στο Μιλάνο, στο ναό του Αγίου Μάρκου.

  • Verdi: Requiem (με ελληνικούς υπέρτιτλους) | Ορχήστρα και Χορωδία musicAeterna της Όπερας του Περμ. Μουσική διεύθυνση: Θεόδωρος Κουρεντζής.
  • Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης), Τρίτη 16 Απριλίου στις 20:30.