15 Μάρτιος 2019, 18:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Μάρτιος 2019, 17:39

Το γήπεδο της Αγια-Σοφιάς ένα χρόνο μετά την έναρξη των εργασιών στη Νέα Φιλαδέλφεια (βίντεο)

Ένας χρόνος έχει περάσει από την ημέρα που μπήκε η πρώτη πλάκα στην Αγια-Σοφιά, το γήπεδο της ΑΕΚ που χτίζεται στη Νέα Φιλαδέλφεια, και σήμερα η Ένωση έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που αποδεικνύει την επίτευξη του «στόχου του πρώτου χρόνου», δηλαδή μέσα σε ένα χρόνο να μην υπάρχει χώμα στο οικόπεδο. Η επέτειος συνοδεύτηκε και από την είδηση για προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στην Περιφέρεια Αττικής και την Ερασιτεχνική ΑΕΚ για τη χρηματοδότηση της δεύτερης φάσης των εργασιών του γηπέδου με 20 εκατ. ευρώ. 

Η σύμβαση «κλείνει όλα τα ανοιχτά θέματα και καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της Αγια- Σοφιάς το 2020», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών της Περιφέρειας Χρήστος Καραμάνος.

Το σημαντικότερο σημείο της, πρόσθεσε, είναι η προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος που επιτυγχάνεται με τη μεταφορά της χρήσης και εκμετάλλευσης του γηπέδου στην ερασιτεχνική ομάδα η οποία αποδεσμεύεται πλήρως από την ΠΑΕ και τους ιδιώτες.

Απαγορεύεται η εκχώρηση του γηπέδου
«Συνεπώς το γήπεδο ανήκει εσαεί στην ερασιτεχνική ΑΕΚ της οποίας η θέση και ο ρόλος θα ισχυροποιηθεί μέσα από διαδικασίες που θα ρυθμίσει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για την ενδυνάμωση και λειτουργική εξυγίανση των Αθλητικών Σωματείων. Το Σωματείο πλέον, είναι ο ιδιοκτήτης του γηπέδου που με τον τρόπο αυτό αποκτά ένα ισχυρό περιουσιακό στοιχείο και μπορεί να το εκμεταλλευτεί για «να εισπράξει χρήματα τα οποία θα διαθέσει στην ανάπτυξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού» διευκρίνισε ο Χρήστος Καραμάνος.

Μέσω της συμφωνίας «απαγορεύεται με ρήτρα επιστροφής των χρημάτων, η εκχώρηση του γηπέδου σε άλλους φορείς προς εκμετάλλευση».

Επίσης, το Σωματείο υποχρεούται να παραδώσει στην Περιφέρεια όλες τις μελέτες που έχει εκπονήσει (περιβαλλοντικών επιπτώσεων, εδαφοτεχνικές, ενεργητικής και παθητικής πυροπροστασίας, τοπογραφικές, χωροταξικές κ.λπ.) καθώς και όλες τις έρευνες που τυχόν απαιτούνται για την υλοποίηση του έργου. Ο αντιπεριφεριάρχης τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι για την επίτευξη της συμφωνίας προηγήθηκε επίμονη και ισχυρή διαπραγμάτευση «επιβάλαμε και τελικά πετύχαμε στις 28 Φεβρουαρίου τη λύση της σύμβασης με την εταιρεία που είχε τη δικαιοδοσία της μετάλλευσης του γηπέδου».

Κρίσιμη η παρέμβαση της Περιφέρειας για την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ
Ο Χρήστος Καραμάνος σημείωσε ότι η Περιφέρεια σε όλη αυτή τη διαδικασία λειτούργησε με πλήρη διαφάνεια και νομιμότητα προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και «σε διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που ακολουθήθηκε για το γήπεδο Καραϊσκάκη» (όπου ως γνωστόν η πολυετής εκμετάλλευση του ανήκει σε δύο μεγαλοπαραγοντες της ΠΑΕ).  Χαρακτήρισε κρίσιμη τη συνολική παρέμβαση της Περιφέρειας για την κατασκευή του γηπέδου αναφερόμενος στην καθοριστική συμβολή της τόσο στην έκδοση της άδειας όσο τώρα και στην αποπεράτωση μιας κτιριακής υποδομής «τοπόσημο ιστορικής μνήμης για την Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά και πρωτεύοντα αθλητικού πόλου για διεθνείς διοργανώσεις που θα ενισχύσει την αθλητική παράδοση και την ιστορική, κοινωνική και πολιτιστική ταυτότητα της ευρύτερης περιοχής», σημείωσε ο ίδιος.

Ο αντιπεριφερειάρχης υπενθύμισε ότι το έργο είχε εγγραφεί από το 2013 στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας το οποίο «η νέα διοίκηση της αποφάσισε να προχωρήσει με πλήρη διαφάνεια και απόλυτο σεβασμό».