15 Μάρτιος 2019, 15:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Μάρτιος 2019, 15:19

ΥΠΕΞ σε Ερντογάν: Άλλο οι αναχαιτίσεις, άλλο οι παραβιάσεις

  • Πηγές ΥΠΕΞ: Υπό στενή παρακολούθηση το ζήτημα με το ιρανικό τάνκερ
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Απολύτως απαράδεκτη χαρακτηρίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών την προσπάθεια που έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εξισώσει τις αναχαιτίσεις των τουρκικών μαχητικών με τις επιχειρήσεις της Ελλάδας. Σε αυστηρή ανακοίνωση που εκδόθηκε τονίζεται ότι είναι άλλοι οι πτήσεις των τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών που παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας, και άλλο οι επιχειρήσεις αναγνώρισης και αναχαίτισης στις οποίες προβαίνει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία υπερασπιζόμενη την εθνική κυριαρχία.

ΥΠΕΞ: Η επιλεκτική εφαρμογή των προνοιών του Διεθνούς Δικαίου δεν εκθέτει παρά μόνον την ίδια την Τουρκία, ενώ παράλληλα υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια και τη σταθερότητα.

«Στρατιωτικά αεροσκάφη της Τουρκίας πραγματοποιούν σχεδόν καθημερινά παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, συμπεριλαμβανομένων και πτήσεων σε χαμηλό ύψος άνωθεν κατοικημένων ελληνικών νησιών. Πρακτική την οποία η Ελλάδα καταδικάζει και καταγγέλλει συστηματικά, τόσο διμερώς όσο και στα αρμόδια διεθνή όργανα», αναφέρει η Αθήνα, η οποία καλεί την τουρκική ηγεσία να αντιληφθεί ότι το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό απ’ όλους και στο σύνολό του.

Ως προς το Αιγαίο ειδικότερα, το ΥΠΕΞ επαναλαμβάνει ότι το νομικό καθεστώς του είναι σαφές και πλήρως κατοχυρωμένο από το Διεθνές Δίκαιο, χωρίς περιθώρια αμφισβήτησής του. «Η Τουρκία, σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και υποψήφια χώρα προς ένταξη στην ΕΕ, θα πρέπει να υιοθετήσει τη νηφάλια, σύννομη και υπεύθυνη στάση της Ελλάδος, προάγοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας, προς όφελος της ιδίας, αλλά και της περιοχής ευρύτερα», καταλήγει.