15 Μάρτιος 2019, 14:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Μάρτιος 2019, 13:42

Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου: Μελέτη συνδέει την αϋπνία με τις… εκλογές!

  • Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου: Μελέτη συνδέει την αϋπνία με τις… εκλογές!
    (Φωτ.: Pixabay / Luisella Planeta Leoni)

Στον ύπνο, μία από τις πιο βασικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού, είναι αφιερωμένη η 15η Μαρτίου, η Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου. Η αϋπνία, άλλωστε, εξελίσσεται σε σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας στις ανεπτυγμένες χώρες μιας και δεν επηρεάζει αρνητικά μόνο τη σωματική και ψυχική υγεία, αλλά και τις αποδόσεις στη δουλειά ή στο σχολείο (περισσότερες απουσίες, μειωμένη απόδοση).

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η αϋπνία φαίνεται να επηρεάζει ακόμα και τη… δημοκρατία, και κατ’ επέκταση την ίδια την κοινωνία.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Τζον Χολμπάιν του αμερικανικού Πανεπιστημίου Μπρίγκαμ Γιανγκ της Γιούτα μελέτησαν 1.117 ανθρώπους από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία προκειμένου να συσχετίσουν τις ώρες του ύπνου με το βαθμό της κοινωνικής και πολιτικής υπευθυνότητάς τους. Το βασικό συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν, όπως αναφέρεται και στη δημοσίευση που έκαναν στο περιοδικό Nature, είναι ότι όσο λιγότερες ώρες κοιμάται κανείς, τόσο μειώνεται η πιθανότητα να πάει να ψηφίσει, αλλά και γενικότερα να αναπτύξει κοινωνική δραστηριότητα υπέρ των συμπολιτών του, όπως να υποστηρίξει μια πρωτοβουλία υπέρ της ανακύκλωσης ή να δώσει χρήματα για αγαθοεργίες.

Με άλλα λόγια, λένε οι επιστήμονες, όσοι ξυπνούν προτού ξημερώσει και κοιμούνται λίγες ώρες είναι πιο εγωκεντρικοί και πιο αμέτοχοι πολιτικά, έχοντας συμπεριφορές που εξασθενούν τον ιστό της κοινωνικής συνοχής (μείωση πολιτικής συμμετοχής, εθελοντισμού, φιλανθρωπικής δράσης κ.ά.). «Η απώλεια του ύπνου φαίνεται να έχει ευρύτερες συνέπειες από το επηρεάζει μόνο τη δουλειά ή την ψυχική διάθεση κάποιου. Μπορεί να τον κάνει να θεωρεί τον ίδιο τον εαυτό του ως προτεραιότητα, αντί να κάνει πράξεις που ωφελούν την κοινωνία», δήλωσε ο Τζον Χολμπάιν.

Στη μελέτη σημειώνεται ότι πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην ξοδεύουν χρόνο, χρήματα ή ενέργεια για κοινωνικές υποθέσεις επειδή απλά «είναι πολύ κουρασμένοι για να κάνουν κάτι τέτοιο».