15 Μάρτιος 2019, 09:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Μάρτιος 2019, 08:49

Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή: Χιλιάδες οι έλεγχοι του ΕΦΕΤ στα τρόφιμα

  • Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Χρόνης Πολυχρονίου
    (Φωτ.: ert.gr)

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Καταναλωτή φέρνει στο προσκήνιο για άλλη μια χρονιά τη διεθνή «Χάρτα των Δικαιωμάτων του Καταναλωτή« ή «Consumer Bill of Rights» του ΟΗΕ, βάσει της οποίας ο καταναλωτής έχει μεταξύ άλλων το δικαίωμα στην πληροφόρηση, στην επιλογή και στην ασφάλεια, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την κατανάλωση αγαθών του κλάδου των τροφίμων.

Αυτό επισημαίνει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), με αφορμή τη συγκεκριμένη μέρα, που εορτάζεται στις 15 Μαρτίου.

Ο ΕΦΕΤ παραμένει σταθερά δίπλα στον καταναλωτή διεξάγοντας τουλάχιστον 8.987 συστηματικούς ελέγχους στον τομέα των τροφίμων και των υλικών σε επαφή με τρόφιμα, είναι κόμβος διεθνών δικτύων πληροφόρησης, στοχεύει στην πρόληψη των κινδύνων για την ανθρώπινη υγεία, τη διασφάλιση θεμιτών πρακτικών στο εμπόριο των τροφίμων με σημαντικά όπλα την κατάλληλη επισήμανση, την προώθηση ορθών διατροφικών συνηθειών, την εκπαίδευση όλων των εμπλεκομένων στο χειρισμό τροφίμων και την ενημέρωση των καταναλωτών.

Εξάλλου, με τη νέα του οργανωτική δομή ο Φορέας διαθέτει διεύθυνση προστασίας καταναλωτών στην κεντρική υπηρεσία, μεριμνώντας για την αντιμετώπιση νέων κινδύνων παραπλάνησης του καταναλωτή, λαμβάνοντας υπόψη και το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Υπενθυμίζεται ότι στον αριθμό 11717, όπου υπεβλήθησαν 1.138 καταγγελίες το έτος 2018, οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν τις δικές τους καταγγελίες σχετικά με προβλήματα που εντοπίζουν σε τρόφιμα ή να γνωστοποιούν στον ΕΦΕΤ διατροφικά περιστατικά με όσα περισσότερα στοιχεία διαθέτουν, ώστε να αξιοποιούνται για άμεσες ενέργειες.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μ. Τσ.