14 Μάρτιος 2019, 21:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Μάρτιος 2019, 20:24

Άγκυρα: Ο Ερντογάν εγκαινίασε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία στον κόσμο (βίντεο)

  • Άγκυρα: Ο Ερντογάν εγκαινίασε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία στον κόσμο (βίντεο)
    (Φωτ.: aa.com.tr)

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εγκαινίασε σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία παγκοσμίως στην Άγκυρα, αψηφώντας τις επικρίσεις που διατυπώνονται σε βάρος του για τα πολυδάπανα και μεγαλεπήβολα κατασκευαστικά έργα που έχουν σηματοδοτήσει τη 16χρονη διακυβέρνησή του.

Το Bilkent City Hospital, το οποίο οικοδομήθηκε με κόστος περί το 1 δισ. ευρώ, είναι εξοπλισμένο με 3.810 κρεβάτια και η έκτασή του ισοδυναμεί με περίπου 100 ποδοσφαιρικά γήπεδα.

Επίσης, διαθέτει 131 χειρουργεία και 904 πολυκλινικές, ενώ όταν θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία θα έχει τη δυνατότητα να υποδέχεται 30.000 ασθενείς και να παράσχει φροντίδες σε 8.000 έκτακτους ασθενείς την ημέρα. Ο Ερντογάν απάντησε ότι όσοι αντιτίθενται σε τέτοια νοσοκομεία τάσσονται κατά όλων των μεγάλων έργων που ανέλαβαν οι κυβερνήσεις του.

Όπως σημειώνει το Reuters, τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα έχουν βελτιώσει την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων πολιτών στην Τουρκία, ωστόσο διατυπώνονται επικρίσεις λόγω του υπερβολικού κόστους τους. Μεταξύ αυτών, το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, η κατασκευή του οποίου στοίχισε 12 δισ. δολάρια και είναι προγραμματισμένο να ανοίξει πλήρως τον επόμενο μήνα.

Η Άγκυρα σχεδιάζει να ανοίξει 30 νοσοκομεία βάσει του μοντέλου σύμπραξης δημοσίου-ιδιωτικού τομέα, καθώς σύμφωνα με τον Ερντογάν τέτοια μεγάλα νοσοκομεία θα μπορούν να παράσχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εντός του συγκροτήματος. Η εργολήπτρια εταιρεία κατασκευής νοσοκομείων CCN Holding εξασφάλισε δάνειο ύψους 890 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του έργου, ενώ η κυβέρνηση θα το νοικιάσει για 25 χρόνια.

Επικρίσεις
Οι επικριτές του σχεδίου υποστηρίζουν ότι το μέγεθος του νοσοκομείου θα καταστήσει δυσκολότερο τον έλεγχο για την εξάπλωση ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και οι αποστάσεις που θα καλείται να διανύσει ο ασθενής θα είναι επιζήμιες για τον ίδιο, αλλά και για την εργασία του ιατρικού προσωπικού. Ο Ιατρικός Σύλλογος της Τουρκίας (ΤΤΒ) έστειλε επιστολή στο υπουργείο Υγείας, στην οποία εξηγεί ενδελεχώς τις ανησυχίες του, αλλά προς το παρόν δεν έχει λάβει καμία απάντηση.

«Έχει αποδειχθεί σε έρευνες που διεξήχθησαν παγκοσμίως ότι τα κεντρικά νοσοκομεία δεν είναι οικονομικώς αποδοτικά και επιδρούν αρνητικά στη δημόσια υγεία», είπε στο Reuters ο πρόεδρος του ΤΤΒ Σινάν Αντίγιαμαν. Σύμφωνα με τον ίδιο, το μέγεθος και η τοποθεσία του νοσοκομείου θα προκαλέσουν προβλήματα στην κυκλοφορία περιμετρικά του νοσοκομείου, καθώς βρίσκεται σε έναν από τους πλέον πολυσύχναστους δρόμους της πόλης, στη συνοικία Μπιλκέντ. Επίσης, τόνισε ότι οι ευρωπαϊκές πόλεις προτιμούν να χτίζουν μικρά νοσοκομεία παρά ένα μεγάλο, ενώ το μοντέλο σύμπραξης δημοσίου-ιδιωτικού τομέα έχει εγκαταλειφθεί σε μεγάλο βαθμό.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Α.Σ.