14 Μάρτιος 2019, 11:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Μάρτιος 2019, 11:16

Την Κυριακή το 2ο Επιστημονικό Συνέδριο για τον Πόντο στη Δράμα

  • Την Κυριακή το 2ο Επιστημονικό Συνέδριο για τον Πόντο στη Δράμα

Ο Πόντος θα έχει την τιμητική του, για ακόμη μια φορά, στο 2ο Επιστημονικό Συνέδριο που πραγματοποιεί η Ένωση Χορευτών Νομού Δράμας «Πυρρίχιος», ο Δήμος Δράμας και η Δημοτική Επιχείρηση Κοινωνικής Πολιτιστικής και Τουριστικής Ανάπτυξης (ΔΕΚΠΟΤΑ) Δήμου Δράμας.

Το Συνέδριο θα διοργανωθεί την Κυριακή 17 Μαρτίου στις 11:00, στο Πνευματικό Κέντρο Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας «Φροντιστήριον Τραπεζούντος», με θέμα «Προσφυγική εγκατάσταση και η τύχη των πολιτιστικών αγαθών: Οι συνέπειες μιας Γενοκτονίας».

Εισηγητές θα είναι ο επίκουρος καθηγητής της επώνυμης Έδρας Ποντιακών Σπουδών Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, ο οποίος θα αναφερθεί στο θεσμό του συνεδρίου καθώς και στις δράσεις της Έδρας Ποντιακών Σποδών ΑΠΘ. Η δρ Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας ΑΠΘ Γεωργία Μπακάλη θα μιλήσει για τους Πόντιους πρόσφυγες-ακρίτες της μεθοριακής Δράμας στον Μεσοπόλεμο, ενώ η επίκουρη καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Θεσμών του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας Καλλιόπη Χαϊνόγλου θα αναλύσει «Το νομικό πλαίσιο ως προς την επιστροφή και τη διεκδίκηση των πολιτιστικών αγαθών του προσφυγικού και ποντιακού ελληνισμού – Οι νομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας μέσα από τις διεθνείς συμβάσεις και τους διεθνείς οργανισμούς». Τέλος η δικηγόρος, αρχαιολόγος και μουσειολόγος Ευδοξία Καλπατσινίδου θα αναφερθεί στη διαχείριση των προσφυγικών κειμηλίων, αλλά και στα μουσεία, τις συλλογές, και την προοπτική τους στο μέλλον.