14 Μάρτιος 2019, 09:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Μάρτιος 2019, 09:22

Σήμερα η δεύτερη ψηφοφορία για την Αναθεώρηση του Συντάγματος

  • Σήμερα η δεύτερη ψηφοφορία για την Αναθεώρηση του Συντάγματος
    Βουλευτές παρακολουθούν τη συζήτηση για την Aναθεώρηση του Συντάγματος, στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Σκυτάλη στην επόμενη Αναθεωρητική Βουλή δίνει σήμερα, αργά το βράδυ, το σημερινό Κοινοβούλιο που σύμφωνα με το πρόγραμμα θα ψηφίσει για δεύτερη φορά ποιες διατάξεις θα παραπεμφούν για αναθεώρηση.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια αναμένεται να ξεκινήσει στις 10:00 και να ολοκληρωθεί το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία.

Η Βουλή καλείται να πάρει την τελική της απόφαση και να κρίνει με πόσους ψήφους και ποιες διατάξεις του καταστατικού χάρτη της Ελληνικής Δημοκρατίας, οι οποίες στη πρώτη ψηφοφορία πήραν το πράσινο φως, θα παραπεμφθούν τελικά για αλλαγή, στην επόμενη Αναθεωρητική Βουλή.

Η ερμηνεία του άρθρου 110 για τη δεσμευτικότητα ή μη της επόμενης Βουλής από την παρούσα, ως προς την κατεύθυνση και το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων αναμένεται να βρεθεί εκ νέου στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Στη δεύτερη ψηφοφορία, οι βουλευτές θα ψηφίσουν συνολικά επί των 32 προτάσεων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, των 4 της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, καθώς και των επτά συμπληρωματικών προτάσεων μεμονωμένων βουλευτών, που είχαν συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 151 ψήφων. Σε περίπτωση που μία αναθεωρητέα διάταξη δεν συγκεντρώσει και στη δεύτερη ψηφοφορία πάνω από 151 ψήφους απορρίπτεται και δεν θα πάει προς συζήτηση στην επόμενη Αναθεωρητική Βουλή.

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.