14 Μάρτιος 2019, 00:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Μάρτιος 2019, 00:16

Παγκόσμια απαγόρευση για τις πτήσεις των Boeing 737 Max 8 και Max 9

  • Τον Ιούλιο θα ξαναπετάξουν τα 737 MAX της Boeing
    Ένα από τα Boeing 737 MAX 8 (φωτ. αρχείου: EPA / Boeing)

O Καναδάς αποφάσισε να απαγορεύσει «αμέσως και μέχρι νεωτέρας» την πτήση στον εναέριο χώρο του των αεροσκαφών 737 MAX 8 και MAX 9, μετά το τραγικό δυστύχημα με ένα από τα συγκεκριμένα αεροσκάφη στην Αιθιοπία την Κυριακή.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Μεταφορών Μαρκ Γκαρνό.

Η Οτάβα αιτιολόγησε την προσωρινή απαγόρευση της πτήσης μετά τη συλλογή νέων πληροφοριών, που αφήνουν υπόνοιες ότι η τραγωδία στην Αντίς Αμπέμπα κατά την οποία 157 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή, έχει κοινά σημεία με το πολύνεκρο δυστύχημα με αεροσκάφος Max 8 της ινδονησιακής εταιρίας Lion Air, κατά το οποίο σκοτώθηκαν 189 άνθρωποι στα τέλη Οκτωβρίου.

Οι πληροφορίες που ελήφθησαν και αναλύθηκαν το πρωί της Τετάρτης «προέρχονται από δορυφορικά δεδομένα που υποδηλώνουν ομοιότητες στο προφίλ της πτήσης των δύο αεροσκαφών που συνετρίβησαν», εξήγησε ο υπουργός Μεταφορών Μαρκ Γκαρνό.

Ο Καναδάς, η μόνη χώρα μέχρι σήμερα που συνόδευε τους Αμερικανούς στην άρνησή τους να αναστείλουν τις πτήσεις αυτών των αεροσκαφών, πήρε την απόφαση αυτή μετά τα νέα δεδομένα που έλαβε για τις συνθήκες του δυστυχήματος που στοίχισε τη ζωή 157 ανθρώπων, εκ των οποίων 18 Καναδοί.

Στον απόηχο της καθήλωσης των αεροσκαφών αυτών στο καναδικό έδαφος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την απόφασή του για την καθήλωση των αεροσκαφών στο αμερικανικό έδαφος.Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι έχουν ενημερωθεί όλες οι αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ για τη σχετική απόφαση καθήλωσης των αεροσκαφών, ενώ επρόκειτο να ενημερωθεί και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA).

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΓ.