13 Μάρτιος 2019, 18:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Μάρτιος 2019, 17:51

Έντι Ράμα: Ιστορική και μεγαλοπρεπής η Συμφωνία των Πρεσπών

  • Έντι Ράμα: Ιστορική και μεγαλοπρεπής η Συμφωνία των Πρεσπών
    Οι Ζόραν Ζάεφ και Έντι Ράμα στα Τίρανα (φωτ.: EPA / Malton Dibra)

«Ιστορική και μεγαλοπρεπή» χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του σήμερα με τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στα Τίρανα.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, «η Βόρεια Μακεδονία δεν αποτελεί απλώς μία γείτονα χώρα, αλλά ένα φιλικό και αναντικατάστατο στρατηγικά κράτος».

Ο Έντι Ράμα επωφελήθηκε της ευκαιρίας να ευχαριστήσει τον Ζόραν Ζάεφ, διότι όπως είπε «λόγω της διορατικότητάς του άνοιξε ο δρόμος για την αρμονική συμβίωση στη γείτονα ανάμεσα στους Αλβανούς και τους Μακεδόνες κάτοικους της Β. Μακεδονίας». Από την πλευρά του, ο Ζόραν Ζάεφ χαρακτήρισε την Αλβανία «έναν από τους στενότερους φίλους και σημαντικό εταίρο», με τον οποίο όπως ανέφερε η χώρα του μπορεί να συνεργαστεί και να πετύχει «πρόοδο και ασφάλεια και ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών μας και της περιοχής».

Από την κοινή συνέντευξη Τύπου προέκυψε ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν για την ενίσχυση της συνεργασίας, κυρίως στον οικονομικό τομέα, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη των συγκοινωνιών μεταξύ τους, με οδικούς άξονες και σιδηροδρομική ένωση. Επ’ αυτού, ο Αλβανός πρωθυπουργός σημείωσε πως «οι δύο πλευρές συμφωνούν για τη δημιουργία μιας κοινής οικονομικής ζώνης, ξεκινώντας από τη μέγιστη διευκόλυνση των συνοριακών διαδικασιών».

Ο Έντι Ράμα επικαλέστηκε για αυτό το μοντέλο που τα Τίρανα υιοθέτησαν με το Κόσσοβο και πρόσθεσε: «Θα θέλαμε να συνεχίζαμε με όλες τις βαλκανικές χώρες, ξεκινώντας πρώτα με τους γείτονες», αναφέροντας εδώ και το Μαυροβούνιο. Επίσης, οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να ανοίξει στο Μοναστήρι επίτιμο προξενείο της Αλβανίας, με τη δέσμευση του Έντι Ράμα ότι «η μειονότητα της Βόρειας Μακεδονίας στην Αλβανία θα χαίρει όλους τους καρπούς αυτού του θετικού κλίματος μεταξύ των δύο χωρών».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Π. Μπ.