13 Μάρτιος 2019, 18:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Μάρτιος 2019, 17:29

Καινοτομία: Ρώσοι φυσικοί ανέστρεψαν τη ροή του χρόνου σε κβαντικό υπολογιστή!

  • Αλλαγή ώρας 2019: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ερευνητές του Ινστιτούτου Φυσικής και Τεχνολογίας της Μόσχας (ΜΙΡΤ) και συνάδελφοί τους από τις ΗΠΑ και την Ελβετία ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν για κλάσματα του δευτερολέπτου και με τη βοήθεια ενός αλγόριθμου αναστροφής του χρόνου να επιστρέψουν την κατάσταση ενός κβαντικού υπολογιστή στο παρελθόν!

Με άλλα λόγια, ανέστρεψαν το «βέλος του χρόνου», που υποτίθεται πως κινείται μόνο προς μία κατεύθυνση, το μέλλον.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον δρ Γκόρντεϊ Λεσόβικ, υπεύθυνο του Εργαστηρίου Φυσικής της Κβαντικής Τεχνολογίας Πληροφοριών του ΜΙΡΤ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Scientific Reports, υπολόγισαν επίσης την πιθανότητα που έχει ένα ηλεκτρόνιο στον διαστρικό χώρο να ταξιδέψει αυθόρμητα πίσω στον χρόνο.

«Αυτή είναι μία από τις εργασίες μας σε ό,τι αφορά την πιθανότητα να παραβιαστεί ο δεύτερος νόμος της θερμοδυναμικής. Ο νόμος αυτός σχετίζεται στενά με την έννοια του βέλους του χρόνου, που δείχνει προς μόνο μία κατεύθυνση: Από το παρελθόν προς το μέλλον», δήλωσε ο Λεσόβικ. «Δημιουργήσαμε τεχνητά μια κατάσταση που εξελίσσεται προς μία κατεύθυνση αντίθετη από εκείνη του θερμοδυναμικού βέλους του χρόνου», πρόσθεσε.

Οι επιστήμονες, όπως ανέφεραν, έδειξαν ότι σε έναν κβαντικό υπολογιστή της ΙΒΜ ήταν δυνατό να αναστραφεί αυθόρμητα η εξέλιξη μιας κβαντικής κατάστασης και να κινηθεί προς το παρελθόν, αντί προς το μέλλον. Με ένα ειδικό πρόγραμμα λογισμικού τροποποίησαν την κατάσταση του κβαντικού υπολογιστή, έτσι ώστε αυτή να εξελίσσεται προς τα πίσω, δηλαδή από το χάος προς την τάξη (το αντίθετο του δεύτερου νόμου της θερμοδυναμικής).

Όταν η κβαντική κατάσταση ενέπλεκε δύο κυβικά δυφία (qubits), τότε το ποσοστό επιτυχίας για την αναστροφή του χρόνου ήταν 85%, ενώ με τρία qubits -λόγω περισσοτέρων σφαλμάτων στον κβαντικό υπολογιστή- έπεφτε στο 50%.

Μπορείτε να δείτε την επιστημονική δημοσίευση εδώ.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.