15 Μάρτιος 2019, 09:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Μάρτιος 2019, 09:56

Φασουλοκεφτέδες οι νηστίσιμοι

  • Φασουλοκεφτέδες οι νηστίσιμοι
    (Φωτ.: Γιώργος Δρακόπουλος / gastronomos.gr)

Οι φήμες λένε ότι είναι οι πιο νόστιμοι κεφτέδες... 

ΥΛΙΚΑ
  • 250 γρ. φασόλια γίγαντες ή μπαρμπούνια
  • 1 μέτρια πατάτα, κατά προτίμηση βιολογική, βρασμένη και καθαρισμένη
  • 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 μικρό κρεμμύδι ξερό, τριμμένο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδου (προαιρετικά), τριμμένες
  • ½ φλ. τσαγιού φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
  • 1 κ.σ. τριμμένο ξερό εστραγκόν
  • 3 κ.σ. σουσάμι, ψημένο και τριμμένο
  • 1 μυτίτσα τριμμένο γαρίφαλο
  • 1-3 κ.σ. αλεύρι, και χωριστά για το αλεύρωμα
  • 4 κ.σ. λάδι, και χωριστά για το τηγάνισμα
  • αλάτι και πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Μουλιάζουμε τα φασόλια για ένα βράδυ.
  2. Την επομένη, τα βράζουμε σε άφθονο νερό που κοχλάζει μέχρι να μαλακώσουν (για περίπου 60΄). Τα σουρώνουμε, τα αλατίζουμε και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ.
  3. Λιώνουμε την πατάτα με την ειδική πρέσα ή με πιρούνι και την βάζουμε μαζί με τα πολτοποιημένα φασόλια σε λεκανίτσα.
  4. Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι τις 4 κ.σ. λάδι και μαραίνουμε το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια για 3-4΄. Τα βάζουμε στη λεκανίτσα με τα φασόλια και προσθέτουμε το σκόρδο, τα μυρωδικά, τα μπαχαρικά και το σουσάμι. Ανακατεύουμε.
  5. Προσθέτουμε 1 κ.σ. αλεύρι και ελέγχουμε αν πλάθονται οι κεφτέδες. Αν όχι, βάζουμε λίγο αλεύρι ακόμη. Ελέγχουμε το αλάτι και, αν χρειάζεται, συμπληρώνουμε.
  6. Πλάθουμε στρογγυλά κεφτεδάκια, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε με άφθονο καυτό λάδι για 2-3΄ από κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν.

Συνοδεύουμε με μια δροσερή πράσινη σαλάτα με κρεμμύδι, μαϊντανό και ελιές.

  • Πηγή: gastronomos.gr.