13 Μάρτιος 2019, 20:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Μάρτιος 2019, 16:49

Η Γενοκτονία των Ποντίων στο επίκεντρο της 24ης Συνδιάσκεψης της νεολαίας της ΟΣΕΠΕ (βίντεο)

  • Η Γενοκτονία των Ποντίων στο επίκεντρο της 24ης Συνδιάσκεψης της νεολαίας της ΟΣΕΠΕ (βίντεο)
    24η Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας στην Ευρώπη (φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Μονάχου)

Με πάνω από 300 νεολαίους να παρακολουθούν τις ομιλίες της 24ης Συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολαίας στην Ευρώπη, πραγματοποιήθηκε το διήμερο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη (ΟΣΕΠΕ) το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Μαρτίου, σε αίθουσα της Φρανκφούρτης. Το παρών έδωσαν πρόεδροι και μέλη των ΔΣ των σωματείων που απαρτίζουν την Ομοσπονδία.

Η πρώτη μέρα της Συνδιάσκεψης ήταν αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, ενώ στη δεύτερη αναπτύχθηκαν θέματα που απασχολούν τους νέους σήμερα.

Την αυλαία των εισηγήσεων άνοιξε ο δικηγόρος και υποψήφιος δρ Διεθνούς Δικαίου Νομικής Σχολής ΑΠΘ Δημήτριος Κούρτης, ο οποίος μίλησε για το θέμα «Η άρνηση της Γενοκτονίας του ελληνισμού του Πόντου από το κράτος-δράστη: Ζήτημα νομιμότητας, και το τείχος της λήθης». Ο Δ. Κούρτης ευχαρίστησε όλους τους νέους οι οποίοι, όπως τόνισε, είναι το μέλλον για τη διεκδίκηση της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού. «Είναι απαραίτητη η προώθηση του αγώνα της αναγνώρισης, με σκοπό όλο και περισσότερες κυβερνήσεις να επιβεβαιώσουν τον επίμαχο κανόνα, αναγνωρίζοντας τη Γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου ως τέτοια. Η Γενοκτονία είναι έννοια νομική, και μόνον ως τέτοια γεννά υποχρέωση για το κράτος-δράστη να αναγνωρίσει, να ζητήσει επίσημα συγγνώμη και να παράσχει επανόρθωση» ανέφερε ο δικηγόρος στο λόγο του.

Ακολούθησε η ομιλία του δημοσιογράφου Μίρκο Χάινεμαν, ο οποίος αφηγήθηκε την ιστορία της οικογένειάς του και όσα άκουγε ως παιδί από τη γιαγιά του Αλεξάνδρα για τα πάθη των Ποντίων κατά τη Γενοκτονία. Όλα αυτά τον ώθησαν να επισκεφτεί την ιδιαίτερη πατρίδα του και να γράψει σειρά άρθρων για τη Γενοκτονία των Ποντίων, καθώς και το βιβλίο του «Τελευταίοι Βυζαντινοί», το οποίο δεν έχει εκδοθεί ακόμα.

Η πρώτη μέρα της Συνδιάσκεψης έκλεισε με την εισήγηση του δρ ΑΠΘ Θωμά Αλεξιάδη, ο οποίος αναφέρθηκε στην άνθηση του ποντιακού ελληνισμού, αλλά και στις επώδυνες διώξεις των κατοίκων του δυτικού Πόντου, οι οποίοι για να σωθούν κατέφυγαν στα βουνά δημιουργώντας το αντάρτικο σωτηρίας. Ακολούθησε ποντιακό γλέντι με όλους τους συμμετέχοντες να χορεύουν στους ρυθμούς της αλησμόνητης πατρίδας.

Την επόμενη μέρα οι νέοι άκουσαν με προσοχή τον ψυχολόγο Νικόλαο Μισερλή. Ο εισηγητής αναφέρθηκε στις εξαρτήσεις της σημερινής εποχής και πώς η νεολαία μπορεί να τις αποφύγει. Ακολούθησε συζήτηση, και η Συνδιάσκεψη έφτασε στο τέλος της.

  • Με πληροφορίες από το efxinospontos.gr.
Συλλογοι