13 Μάρτιος 2019, 11:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Μάρτιος 2019, 11:17

Πέθανε ο κος Rio Mare Τζόζεφ Νίσιμ, Εβραίος από τη Θεσσαλονίκη

  • Πέθανε ο κος Rio Mare Τζόζεφ Νίσιμ, Εβραίος από τη Θεσσαλονίκη
    Ο πρωτοπόρος Εβραίος επιχειρηματίας κατέκτησε τον κόσμο με πλήθος προϊόντων (φωτ.: ilsole24ore.com)

Ένας από τους σημαντικότερους επιχειρηματίες της Ιταλίας και πρωτοπόρος του μάρκετινγκ, ο Τζόζεφ Τζο Νίσιμ πέθανε σε ηλικία 100 ετών και αφού προηγουμένως έζησε μια περιπετειώδη ζωή.

Εβραίος από τη Θεσσαλονίκη, ο Νίσιμ γεννήθηκε το 1919 όταν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία βρισκόταν σε εξέλιξη η Γενοκτονία των Ποντίων.

Για να ξεφύγει από τις ναζιστικές διώξεις των Εβραίων στην Ελλάδα κατατάχθηκε στο βρετανικό στρατό. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έλαβε μέρος σε πολλές μάχες μέχρι που κατέληξε στο ιταλικό μέτωπο. Μετά το τέλος του πολέμου, ο Τζόζεφ Νίσιμ αποφάσισε να παραμείνει στην Ιταλία. Εκεί ίδρυσε μια εταιρεία εισαγωγών-εξαγωγών που με την πάροδο του χρόνου γιγαντώθηκε στον επιχειρηματικό κολοσσό Bolton τον οποίο σήμερα διοικεί η κόρη του Μαρίνα με το διευθυντικό στέλεχος Σαλομόν Μπενβενίστε. Στο ΔΣ συμμετέχει και ο 29χρονος εγγονός του Λεόνε Μανφρεντίνι, γιος της Μαρίνας.

Ο όμιλος, με έδρα το Μιλάνο, διαχειρίζεται περίπου 50 διαφορετικά προϊόντα, μάρκες προϊόντων όπως ο τόνος Rio Mare, το απορρυπαντικό Omino Bianco, τα Neutro Roberts, Vetril, ή Simenthal, έχει παρουσία σε 139 χώρες με 45 γραφεία και 12 ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στην Ευρώπη, ενώ διαθέτει και τεράστιο δίκτυο διανομής σε σούπερμαρκετ, φαρμακεία και εμπορικά κέντρα. Στην επιχείρηση εργάζονται περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι.

Πρωτοπόρος του μάρκετινγκ

Ο Νίσιμ θεωρείται ως ο πρωτοπόρος του «μάρκετινγκ» αφού κατάφερε να προωθήσει στην αγορά μάρκες τροφίμων και άλλα προϊόντα που σήμερα κυριαρχούν στην Ιταλία (ο όμιλός του έχει το 44% των πωλήσεων), αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.

Επί 10ετίες ο Νίσιμ διέμενε στο Μιλάνο και κατείχε σημαντική θέση στην εβραϊκή κοινότητα της πρωτεύουσας της Λομβαρδίας, ενώ στήριζε ενεργά τις τέχνες χρηματοδοτώντας το θέατρο Franco Parenti και το Μνημείο της Σοά. Αρκετά χρόνια τώρα ζούσε στη Γενεύη της Ελβετίας. Ο γιος του Γκαμπριέλε, συγγραφέας και δημοσιογράφος, είναι επικεφαλής του δικτύου των μνημείων «Κήποι των Δικαίων» ενάντια στις γενοκτονίες.